Armenië

Reizen naar Armenië. Armenië behoort tot de oudste landen ter wereld en kent een rijke, maar turbulente geschiedenis. Zelden vindt u zoveel bijzondere architecturale bouwwerken op een vergelijkbaar oppervlakte. Armenië was eens een koninkrijk en strekte zich uit van de Kaspische Zee tot aan de Middellandse Zee. In het jaar 301 werd Armenië het eerste land dat het christendom aannam als staatsgodsdienst en sindsdien is er een grote ontwikkeling geweest in de bouw van kerken en kloosters waarvan meerdere elementen later zijn gebruikt in de West-Europese architectuur. Deze reis leidt ons door bergen en valleien naar unieke bezienswaardigheden waar u hartelijk ontvangen wordt door de gastvrije, trotse bevolking.

bijna vertrekgarantie

Reisinformatie

10-daagse reis Armenië

dinsdag 20 augustus t/m donderdag 29 augustus

reisleider:Ds. J.P. Boiten

ga naar het inschrijfformulier

dinsdag 20 augustus – heenreis
Vanaf Amsterdam vliegen we naar Jerevan. Na aankomst op de luchthaven ontmoeten we onze Nederlandstalige gids en volgt de transfer naar het hotel. Overnachting in Jerevan.

woensdag 21 augustus – Jerevan
Hoewel Jerevan pas sinds 1918 de hoofdstad van Armenië is, kent de stad een eeuwenlange en rijke geschiedenis. Koning Arghisti I van Urartu stichtte de stad in 782 v. Chr. toen hij op deze strategische locatie een garnizoen stationeerde. Daarmee is Jerevan nog ouder dan Rome. Onze stadstour laat u kennis maken met de vele eeuwen geschiedenis. Opvallend in Jerevan zijn de vaak in Sovjetstijl gebouwde statige gebouwen en pleinen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Republiekplein met zijn imposante overheidsgebouwen, gezellige terrasjes, groene perkjes en fonteinen. We starten de dag met een rondleiding door het Armeens Nationaal Historisch Museum, gelegen aan het Republiekplein. Het museum kent diverse afdelingen waaronder archeologie, numismatiek en een etnografische afdeling. Hier krijgen we een goed beeld van de Armeense geschiedenis. Vanaf hier maken we een wandeling door het 19e eeuwse gedeelte van Jerevan en komen aan bij de North Avenue, de chique wandelboulevard van de stad. Nadien maken we nader kennis met de stad en zien o.a. het statige operagebouw. De dag sluiten we op een ontspannende manier af met een bezoek aan de beroemde Ararat Cognacfabriek, gesticht in 1887. De rondleiding door het complex neemt ons mee naar de wijnkelders waar een proeverij van Armeense cognac zal worden aangeboden. Overnachting in Jerevan.

donderdag 22 augustus  – Garni – Geghard
Vandaag rijden we oostwaarts richting de plaats Garni. Hier bezichtigen we de Griekse Zonnetempel, de enige die nog is  overgebleven in Armenië, gebouwd in de 1e eeuw door Koning Tiridates I nadat hij een bezoek gebracht had aan keizer Nero in Rome. Het is omgeven door een prachtig berglandschap en ongerepte natuur. Vanaf de paden rondom heeft u een schitterend vergezicht op de vallei en de Azat rivier. Vervolgens rijden we verder naar het 4e-eeuwse klooster van Geghard. Bij het betreden van het kloostercomplex waant u zich even terug in de oudheid. Binnen het complex zijn er een aantal verschillende kerken waarvan de meeste uit de rots zijn gehouwen. De interieurs van de kerken zijn zeer uniek versierd met kruisstenen en fresco’s. Het complex ligt eveneens in een prachtig landschap aan de ingang van de Azatvallei. Het gehele complex ademt een bijzondere atmosfeer. Voordat we Jerevan verlaten, brengen we een bezoek aan misschien wel één van de belangrijkste musea van Armenië, de Matenadaran. Het museum met ruim 17.000 manuscripten herbergt één van de oudste en rijkste manuscriptencollecties ter wereld en bevat naast Armeense ook veel niet-Armeense manuscripten. Overnachting in Jerevan.

vrijdag 23 augustus – Khor Virap – Echmiadzin – Zvartnots
We beginnen de dag met een bezoek aan het klooster Khor Virab, één van de populairste bezienswaardigheden van Armenië. In het klooster werd Gregorius de Verlichter 13 jaar lang door Koning Tiridates IV gevangen gehouden. Nadat Gregorius de koning in 301 tot het christendom kon bekeren, werd Armenië het eerste land dat het christendom als officiële godsdienst aannam. Het klooster van Khor Virap ligt aan de Turks-Armeense grens en vanaf hier heeft men een prachtig zicht op de voor Armeniërs zo belangrijke berg Ararat. Na de lunch rijden we naar Echmiadzin, gelegen op zo’n 25 minuten van Jerevan. Wat Rome is voor katholieken, is Echmiadzin voor Armeniërs. De kathedraal beschikt ook over een museum, waar de Engelssprekende diaken ons interessante tekst en uitleg geeft in het kerkelijk museum. Op de weg terug naar Jerevan passeren we Zvartnots, waar we de ruïnes van deze 7e-eeuwse tempel bezoeken. Overnachting in Jerevan.

zaterdag 24 augustus – Sevan
Hoewel er in Armenië vrijwel geen moslims wonen, kent Jerevan wel een Perzische moskee. Sinds de aanvallen van Timurlenk in de 14e eeuw heeft Jerevan onder bewind gestaan van verschillende islamitische leiders. Tegen het einde van de 18e eeuw was de regio Jerevan zelfs een provincie van Perzië. Pas in 1827 werd Armenië onderdeel van het Russische Rijk. De binnentuin is fraai aangelegd met rozenstruiken en vormt een oase van rust. We bezoeken de overdekte bazaar van Jerevan, een naar specerijen geurende overdekte markt waar men specerijen, groenten, fruit en andere producten verkoopt. Na de lunch brengen we een bezoek aan het Genociden monument. De piek van 44 meter staat symbool voor de nationale wederopbouw van Armenië en reflecteert in haar vorm het vroegere en het huidige Armenië. De opstaande tegels symboliseren de 12 verloren provincies, gelegen in het huidige Turkije en verwijzen naar de traditionele Armeense khatchkars; rechtopstaande gedenkstenen met in het midden een Armeens kruis. Binnenin de constructie brandt de eeuwige vlam. Daarnaast is er een indrukwekkende expositie in het museum waar u rond kunt kijken. Een bijzonder bouwwerk is de Cascade van Jerevan, waarvan de bouwwerkzaamheden begonnen zijn in de Sovjettijd. Pas in 2010 is het project afgerond. Op het plein voor de cascade is een permanente beeldenexpositie te zien, met enkele werken van Fernando Botero. In de cascade zelf is een exclusieve expositie van glaswerk te bewonderen. Indien u wenst, kunt u de cascade buitenom bestijgen of via de roltrap aan de binnenzijde. Vanaf de vier plateaus met bijzondere waterpartijen heeft u een prachtig panorama op Jerevan en de berg Ararat. We rijden verder richting het Sevan meer, één van de hoogst gelegen zoetwatermeren ter wereld. Het meer wordt ook wel de parel van Armenië genoemd. We komen aan in het plaatsje Noraduz. Overnachting in Sevan.

zondag 25 augustus– rustdag
De reisleider zal deze dag twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 26 augustus – Selim pass – Goris
In de ochtend maken we een twintig minuten durende wandeling naar de top van het schiereiland, waar het Sevanavank klooster is gelegen. Vanaf hier hebben we een geweldig uitzicht op de omgeving. Volgens een inscriptie in één van de Armeense kerken is het klooster van Sevanavank gesticht in 874 door Prinses Miriam, de dochter van Koning Ashot I. Het klooster kende een strikt regime daar het gebouwd was voor de monniken van Echmiadzin die verkeerdheden hadden begaan. Na het trotseren van de steile wegen en het zicht op de prachtige bergen van de Selim Pass arriveren we bij de intacte Selim Caravanserai, een belangrijke handelspost op de vroegere zijderoute. We lunchen bij een lokale familie in het dorpje Egheghis. Naast het heerlijke eten krijgt u een goed beeld hoe men op het platteland leeft. Overnachting in Goris.

dinsdag 27 augustus – Tatev
Vandaag bezoek aan het oude Khndzoresk, een middeleeuws dorp grotendeels gehouwen uit zachte rots. Na de lunch bezoeken we het UNESCO Werelderfgoed van Tatev. Om hier te komen nemen we een rit met de langste kabelbaan ter wereld. De constructie van 5,7 km lang overspant een spectaculaire kloof en brengt ons naar het eeuwenoude Tatev klooster. Twee cabines, die elk 25 reizigers kunnen vervoeren, reizen voortdurend op en neer. Dit 10e eeuwse kloostercomplex is zoals het al doet vermoeden fenomenaal gesitueerd in de Vorotan canyon. Overnachting in Goris.

woensdag 28 augustus – Sisian – Zorats Karer – Noravank – Jerevan
Vandaag staan er meerdere bezienswaardigheden op het programma. Zo bezoeken we het Stonehenge van Armenië, genaamd Karahunge. Het is hier waar het eerste observatorium werd opgericht. Het heeft een geschiedenis van honderden jaren. Op veel van de stenen in Karahounge zijn gladde schuine gaten van 4 tot 5 cm in diameter, waarvan de hoeken worden gericht op verschillende punten op de horizon en ruimte. Vanaf hier maken we een wandeling naar de grootste waterval van Armenië, genaamd Shaki. Tot slot bezoeken we Noravank, het meesterwerk van de middeleeuwse architect Momik, en gelegen op de hellingen van een mooie kloof. Overnachting in Jerevan.

donderdag 29 augustus – thuisreis
Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht huiswaarts. Vol met indrukken landen we weer op Schiphol. Wat was het mooi om even in een heel andere wereld (Armenië) te zijn.

deelnameprjis
deze bedraagt € 1.625,-

bij de prijs inbegrepen

 • retourvlucht vanaf Amsterdam met Ukraine airlines
 • 7 overnachtingen in 4* hotel / 2 overnachtingen in 3* hotel
 • verzorging op basis van volpension
 • excursie- en entreegelden zoals omschreven
 • Engels sprekende gids met ondersteuning Nederlandstalige gids (dus 2 gidsen)
 • reisleider Burgtours
 • gebruik audiosysteem
 • het vervoer ter plaatse is per comfortabele touringcar.

niet bij de prijs inbegrepen

 • éénpersoonskamertoeslag € 235,-
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur
 • eventuele verhoging brandstofprijzen / luchthavenbelastingen

hotels
we verblijven in de volgende hotels:

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.