fietsvakantie Elbe en Thüringen

We starten deze fietsvakantie in het groene hart van Duitsland, namelijk Thüringen. Jena is een oude stad met diverse bezienswaardigheden zoals de universiteit die in 1558 is gesticht, de Bismarckturm en de Friedenskirche. Jena ligt in het Saaledal te midden van met gemengde bossen begroeide hellingen van kalk en zandsteen. Daarna vervolgen we deze vakantie met fietsen langs de Elberadweg. De Elberadweg leidt ons door een landschap met prachtige rotsformaties, imponerende burchten, hellingen met wijnranken en uitgestrekte weiden en landerijen. Op onze route komen we langs beroemde steden als Dresden en de porseleinstad Meissen.

vertrekgarantie

Reisinformatie

deze reis heeft vertrekgarantie
11-daagse fietsvakantie Elbe en Thüringen

maandag 8 juli t/m donderdag 18 juli

reisleider:J. (Jaap) Heijboer
chauffeur:Hermen den Ouden

ga naar het inschrijfformulier

maandag 8 juli – heenreis
In vlot tempo rijdt de fietsbus naar het hotel in Jena waar we voor het diner aankomen (ca. 600 km).

dinsdag 9 juli – Jena – Bad Kössen (Saale Radweg) 47 km
Vanaf het hotel fietsen we door het groene gebied van Jena naar het centrum. Jena biedt veel bezienswaardigheden zoals diverse kerken en het in gotische stijl gebouwde stadhuis. We volgen de Saale op haar weg door de Saale Canyon naar Dornburg met het hoog gelegen slot. Fruitbomen wisselen af met steile rotswanden. Net voorbij Bad Sulza ziet u de Ilm in de Saale stromen. Talrijke burchten, kastelen en kloosters zijn de getuigen van de meer dan duizend jaar oude geschiedenis van de wijnbouw in dit gebied van de Saale. Retour per transfer naar het hotel.

woensdag 10 juli – Saalfeld – Jena (Saale Radweg) 50 km
Vanmorgen hebben we eerst een transfer met de fietsbus naar Saalfeld. Vanuit één van de oudste steden van Thüringen Saalfeld, waar de Saale het gebergte verlaat beginnen we te fietsen naar Rudolstadt. Dit is de stad van het Schillerhaus en het Thüringer porselein. Al rond 1800 heeft Thüringen zich als het centrum van de porseleinproductie in Europa ontwikkeld. Door het steeds weidser wordende dal van de Saale fietsen we op het gemak naar ons hotel.

donderdag 11 juli – Bad Schandau – Dresden 44 km
Vanmorgen vertrekken we met de bus uit Jena en gaan naar Bad Schandau waar we eind van de ochtend aankomen. Deze kleine stad heeft een typisch middeleeuws stadscentrum. In Bad Schandau stappen we op de fiets  naar Dresden. Met uitzicht op het bijzondere zandsteengebergte fietsen we over de Elberadweg o.a. langs Pirna.
Tip: neem het pontje naar Slot Pillnitz met haar prachtige tuin. Langs de beroemde Elbebrug ‘das Blaues Wunder’ fietsen we Dresden binnen.

vrijdag 12 juli – Dresden – Meissen 25 km
Vanmorgen is er een rondleiding o.l.v. een Nederlandssprekende gids door het prachtige Dresden langs de vele bezienswaardigheden. Daarna fietsen we niet te veel kilometers, want ongetwijfeld kijkt u eerst nog rond in Dresden met de Frauenkirche en het Zwinger. Of neemt u alle tijd om Meissen te verkennen met o.a. de Albrechtsburcht en de wereldberoemde porseleinfabriek. Het historische Meissen bestaat uit een wirwar van oude straatjes vol winkeltjes, wijnlokalen en restaurants. Deze straatjes kronkelen vanaf het centrale marktplein de heuvel op, waarvan de top gedomineerd wordt door het grote Albrechtsburg paleis en de imposante Dom van Meissen. Een van de mooiste gebouwen aan het marktplein is de in Renaissancestijl gebouwde ‘Marktapotheke’. U heeft vandaag de keuze met de fiets terug naar Dresden of met de fietsbus.

zaterdag 13 juli – Dresden – Moritzburg v.v. 35 km
Vanaf het hotel fietsen we naar Lössnitzdackel, een smalspoorlijn (incl.) die u naar het hoger gelegen, barokke kasteel Moritzburg voert. Het kasteel is een Duits barokkasteel dat werd gebouwd rond 1545 als jachtslot voor hertog Maurits van Saksen. Rustig afdalend fietsen we weer terug naar Dresden.

zondag 14 juli – rustdag
De reisleider zal deze dag twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 15 juli – Dresden – Riesa 50 km
Vandaag fietsen we vanuit het hotel door de Sächsische Weinstrasse; het gebied van de beroemde witte wijnen. Deze Weinstrasse is een 60 km langgerekt wijnbouwgebied. We fietsen door rustige wijndorpen die uitnodigen voor een Weinprobe aan de oever van de Elbe. Vanaf Riesa hebben we een langere transfer (ruim 1½ uur) naar Wittenberg.

dinsdag 16 juli – Pretzsch – Wittenberg 38 km
Vanmorgen hebben we eerst een korte transfer naar Pretzsch. Dan fietsen we langs de Elbe naar Wittenberg. Hier fietsen we zeker naar de slotkapel met z’n beroemde deur waar Maarten Luther zijn 95 stellingen bevestigde. De toevoeging Lutherstadt dateert uit 1922. Om die reden heet de plaats tegenwoordig Lutherstadt Wittenberg.

woensdag 17 juli – Wittenberg – Slot Wörlitz – Wittenberg ca. 40 km
Vanuit Wittenberg fietsen we ontspannen door een prachtig natuurgebied naar het stadje Wörlitz met het mooie slot. Schloss Wörlitz was een van de eerste kastelen die opengesteld werd voor publiek. Langs de andere oever van de Elbe fietsen we weer terug.

donderdag 18 juli – terugreis
Met enkele pauzes onderweg rijdt de fietsbus terug naar Nederland, waar deze reis wordt afgesloten met een heerlijk afscheidsdiner in Cuijk.

deelnameprijs
deze bedraagt € 1.199,-

bij de prijs inbegrepen

 • Comfort Class fietsbus met fietstrailer
 • verblijf op basis van halfpension (ontbijtbuffet en diner)
 • koffie met gesorteerd gebak bij vertrek (van der Valk Cuijk)
 • zondag volpension
 • zondag koffie met gebak
 • rondleiding door Ned. gids in Dresden
 • treintje naar Slot Moritzburg
 • fietsroutes/fietsboekjes Bikeline
 • 3 gangen afscheidsdiner (van der Valk Cuijk) met 1 drankje

niet bij de prijs inbegrepen

 • eenpersoonskamertoeslag € 220,- ( 4x 1p kamer beschikbaar)
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur

fietsplan
U kunt de eigen fietsen meenemen. Een speciale trailer die aan de bus gekoppeld wordt neemt de fietsen gratis mee. Het is ook mogelijk om een huurfiets te reserveren. De huurprijs voor een gewone fiets met 7 of 21 versnellingen bedraagt € 149,00 en voor een e-bike € 199,00.

hotels

 • 2 nachten in 4* Steigenberger Maxx hotel in Jena. Dit hotel ligt aan de fietsroute.
 • 5 nachten in 4* hotel Wyndham Garden in Dresden. Dinerbuffet.
 • 3 nachten in 3* Luther hotel in Wittenberg.

opstapplaatsen

 • Goes
 • Alblasserdam
 • Barneveld
 • Van der Valk Cuijk
Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.