Herfstcruise Moezel

volgeboekt

Reisinformatie

deze reis is volgeboekt
5-daagse Herfstcruise Moezel

maandag 12 oktober t/m vrijdag 16 oktober

reisleider:W. (Wim) van der Hoek

met deze reis gaan mee Ds. C. van Krimpen en
organist Pieter Heykoop

ga naar het inschrijfformulier

maandag 12 oktober – heenreis Cochem – Zell
Vanaf de diverse opstapplaatsen rijden we naar Cochem. Naast natuurlijk de bekende wijn domineert de wereldberoemde Reichsburg, die hoog boven de stad reeds van ver te zien is. Al met al is Cochem een gezellig en karakteristiek Moezelstadje met alle kenmerken die daar bij horen, waaronder: wijn, steile wijnhellingen, beboste heuvels, middeleeuwse burchten en in het stadje zelf een marktplein en pittoreske straatjes en steegjes uit de oude tijd, met bezienswaardigheden als; vakwerkhuizen, stadspoorten en delen van de middeleeuwse muur. Omstreeks 12.30 uur gaan we inschepen, met aanvullend de lunch en de vaart naar Zell. Het Moezelstadje Zell is idyllisch gelegen aan één van de mooiste en grootste meanders van de Moezel, de Zeller Hamm, ingeklemd tussen de Moezel en steile wijngaarden. De zichtbare historie van het stadje gaat terug tot ongeveer 1142. In deze tijd word een Augustijner klooster op de Marienburg gebouwd. In nog vroegere tijden was er een Romeins fort gesitueerd en was Zell een Romeinse nederzetting. In de middeleeuwen was Zell geheel ommuurt en vormde het een belangrijke schakel in de verdediging van de regio. Smalle straatjes, historische vakwerkhuizen met steile gevels en mooie kerken getuigen van de geschiedenis van de Moezelregio. De verschillende musea (zoals een wijnmuseum) in de buurt en in de stad bieden ook inzicht in het verleden van Zell. Gelukkig heeft Zell altijd haar landelijke charme behouden en behoort tot de grootste wijnbouw bedrijvende gemeenten van Duitsland. Hier bepaalt de wijn bijna alles. De beroemde wijn “Zeller Schwarze Katz”, is hier het voorbeeld van.

dinsdag 13 oktober – Zell – Bernkastel
Tijdens het ontbijt vaart de boot richting Bernkastel Kues waar we begin van de middag aankomen. Bernkastel-Kues behoort tot de meest geliefde plaatsen langs de Moezel en mag zich het centrum van de “Mittelmosel noemen. Het is schilderachtig gelegen en omgeven door wijnbergen in het stroomgebied van de Midden-Moezel. Het stadje is een toeristische trekpleister in het Moezeldal en bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn verbonden met een brug over de Moezel. Boven Bernkastel verheft zich de ruïne van burg Landshut. Het historische centrum van Bernkastel telt vele oude vakwerkhuizen. Bezoek het historische marktplein van Bernkastel met de mooie vakwerkhuizen en het 17de eeuwse stadhuis. De stadspoort is de enig overgebleven poort van de oude stadsmuur. Aan de oever van de Moezel staat de St.Michaelskirche, gotische bouwstijl eind 14e eeuw. Mooi interieur met een prachtig barok orgel. Aan de andere kant van de Moezel ligt Kues. De rijkdom die in Kues in het verleden werd verkregen was afkomstig uit de wijnbouw en handel. De vele wijnbergen in de omgeving leverden toen en nu nog steeds druiven van uitstekende kwaliteit

woensdag 14 oktober – Bernkastel – Trier
We gaan verder over de Moezel, richting Trier. Aan het begin van de middag hopen we daar aan te leggen. De oudste stad van Duitsland, Trier, is gelegen in een verwijding van het Moezeldal omringd door de heuvels van de Eifel en de Hünsruck. Trier trekt jaarlijks veel bezoekers en niet alleen vanwege de vele intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd maar ook om vele andere beschermende monumenten.

Trier werd in 275 uitgeroepen tot hoofdstad van het westelijke deel van het grote Romeinse rijk en gold als grootste stad ten noorden van de Alpen. Bouwwerken uit die tijd zijn de stadspoort Porta Nigra, de Basilica en de Römerbrucke over de Moezel. In de 4e eeuw werd de stad de residentie voor 6 Romeinse keizers waaronder keizer Constantijn de Grote. Een versterking van de stad volgde door deze te ommuren. De Porta Nigra werd een onderdeel van het verdedigingswerk en werd opgenomen in de muur om de stad. Net als veel andere Duitse steden kreeg ook Trier het zwaar te voorduren tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Veel historische gebouwen werden zwaar beschadigd of verwoest. Gelukkig is veel weer opgebouwd en hersteld.

donderdag 15 oktober – Trier – Traben Trarbach
Traben-Trarbach ligt aan een smalle bocht in de Moezel omringd door bossen en uitgestrekte wijngaarden. De rivier snijdt het stadje in twee gedeeltes. Vroeger waren het twee aparte plaatsjes, maar vanaf 1904 is het één stad. Boven de stad zijn de resten van burcht Grevenburg te zien. Deze werd rond 1350 gebouwd door graaf Johann III. Tijdens oorlogen in de 17e en 18e eeuw werd ze door de Fransen veroverd en geheel verwoest. Bij de ruïne van de burcht is tegenwoordig een mooie tuin gevestigd. De plek waar de Grevenburg ooit stond, biedt een prachtig uitzicht over de Moezel. De bocht in de Moezel waar Traben-Trarbach aan is gelegen heeft steile hellingen en heeft daardoor een belangrijke strategische positie. Kenmerk van Traben-Trarbach is de Brückenstranke, een in 1899 gereedgekomen poortgebouw bij de brug over de Moezel. Deze brug is een nieuwer exemplaar voor de historische brug die helaas in 1944 werd verwoest. De verkregen welstand door de wijnhandel maakte het mogelijk dat Traben als eerste Duitse plaats elektrische straatverlichting kon invoeren. Geschiedkundige en kunsthistorische verzamelingen geven een goed beeld van de stad en de omgeving ten tijde van de 17e en 18e eeuw. Ook de Nikolauskirche (14e eeuws) in Trarbach en St.Peterkirche (10e eeuw) in Traben zijn het bekijken waard.

vrijdag 15 oktober – Traben Trarbach – Cochem
’s Morgens varen we naar Cochem. Wederom een mooi gedeelte van de Moezel wat aan ons oog voorbijtrekt. Geniet nogmaals van de prachtige wijnhellingen, de verrassingen die bocht na bocht opeenvolgen en de schoonheid van de natuur. Aan boord volgt nog een lunch en daarna is de ontscheping in Cochem. Met de gereedstaande bussen wordt u weer naar de opstapplaatsen in Nederland gebracht.

Wijzigingen in vaarschema en programma om nautische en organisatorische redenen voorbehouden.

opstapplaatsen touringcar serviceroute
Barneveld – Capelse Brug – Geldermalsen – Goes – Hard. Giessendam – Nieuwerkerk – Oude Tonge – Ridderkerk – Staphorst – Yerseke

Bij een gering aantal deelnemers per opstapplaats, kan een opstapplaats door Burgtours uit het schema worden gehaald. U wordt hierover tijdig ingelicht.

deelnameprijs
de deelnameprijs bedraagt € 699,-

bij de prijs inbegrepen

 • vervoer per touringcar naar Cochem en terug vanaf Cochem
 • welkomstdrankje aan boord
 • 4 overnachtingen aan boord van het m.s. de Rhine Princess
 • volledige verzorging (ontbijt, lunch en diner), beginnend met de lunch op maandag en eindigend met de afscheidslunch op vrijdag
 • Captains dinner op donderdag
 • koffie en/of thee op de gewone uren
 • kofferlabels
 • kofferservice bij in- en ontscheping

niet bij de prijs inbegrepen

 • eventuele brandstoftoeslag en/of BTW verhoging
 • excursies
 • verzekeringen
 • calamiteitenfonds (€ 2,50 per factuur)
 • drankjes, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard
 • toeslag 1-persoonshut € 269,-  (7x beschikbaar)

excursiemogelijkheden
Hierover wordt u enkele maanden van te voren geïnformeerd

indeling van de dekken
100 serie is het Rijndek (onderste) /200 serie is het Moezeldek (middelste) / 300 serie is het Promenadedek (bovenste) 

hutten
De hutten (circa 14 m² en verdeeld over 3 passagiersdekken) zijn ruim en beschikken over 2 naast elkaar staande bedden, die op verzoek ook uit elkaar geschoven kunnen worden. De hutten hebben zelf regelbare airconditioning. In de ruime kastenwand met kaptafel vindt u een kluisje. Uw hut is verder voorzien van een telefoon met weksysteem en een föhn. De ruime tweepersoonshutten zijn voorzien van toilet, wastafel en douche. De hutten op het Rijndek (winter 2019/2020 volledig gerenoveerd) hebben 2 kleinere ramen en zijn niet per lift bereikbaar.

zonnedek
Hier kunt u vanuit het comfortabele dekmeubilair met gezellige zitjes genieten van het voorbijglijdende landschap. Er is zowel een overdekt gedeelte (met open zijwanden) en een gedeelte waar u heerlijk in de zon kunt zitten.

Promenadedek
salon

Achter op het Promenadedek vindt u de sfeervolle salon, die mede door de uitzonderlijke hoogte en grote ramen zeer royaal is. Vanuit de salon kunt u via de glazen schuifdeuren naar het achterdek waar zich nog een aangenaam terras bevindt.

souvenirshop
Naast de salon treft u de souvenirshop aan en u kunt hier terecht voor kleine geschenken, ansichtkaarten, postzegels en de excursies.

Moezeldek
receptie

Midscheeps op het Moezeldek bevindt zich de hal met de receptie, waar u tijdens de reis terecht kunt met al uw vragen. Met de lift kunt u naar het Promenadedek en het Zonnedek.

restaurant
Naast de receptie ligt het restaurant, waar de dag begint met een uitgebreid ontbijtbuffet. Hier worden ook de lunches en diners in één zitting geserveerd, waaronder speciale themadiners en buffetten. Door de grote ramen hoeft u ook hier niets van het uitzicht te missen.

hotellift
Er is een hotellift aan boord waarmee u alle dekken kunt bereiken, behalve het Rijndek.

De maaltijden
het ontbijt

Het ontbijt aan boord is georganiseerd in ‘open zitting’. Dit houdt in dat u tussen de aangegeven tijden de maaltijd kan gebruiken.

de lunch
Tussen de middag wordt er een uitgebreide lunch, vaak in buffetvorm, geserveerd, meestal met een kop soep of een andere hartigheid.

het diner
’s Avonds wordt in het restaurant het diner geserveerd. Elke dag opnieuw weer een hoogtepunt, in de vorm van een dinerbuffet of een keuzediner

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.