rondreis Indonesië – Sumatra, Java & Bali

vertrekgarantie

Reisinformatie

deze reis heeft vertrekgarantie
20-daagse rondreis Indonesië – Sumatra, Java & Bali

maandag 16 september t/m zaterdag 5 oktober

reisleider:A. (Bram) Karels

ga naar het inschrijfformulier

maandag 16 september – Amsterdam – Medan
Vertrek van Schiphol naar Medan op Sumatra.

dinsdag 17 september – Medan – Bohorok
Via een mooie route rijden we dwars door de natuur naar Bohorok waar we ’s middags zullen aankomen. Bohorok is dé plek om orang-oetans te zien. Sommigen kunnen wel 90 kilo wegen. Bij aankomst worden we naar ons hotel gebracht en maken we kennis met de gids waarmee we de volgende dag een wandeling gaan maken om de orang-oetan te spotten.

woensdag 18 september – Bohorok
Vandaag brengen we een bezoek aan het leefgebied van de orang-oetans, waar we een uitgebreide wandeling gaan maken aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Met een grote kans om deze prachtige dieren te zien. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum gevestigd waar orang-oetans werden opgevangen en hen werd geleerd weer zelfstandig in de natuur te overleven. Het project bleek een groot succes: inmiddels leven de orang-oetans vrij in de jungle onder bescherming van natuurbeheerders. ‘s Middags worden we weer teruggebracht naar het hotel.

donderdag 19 september – Bohorok – Brastagi
We vertrekken vanuit Bohorok richting Medan. In Medan maken we een korte stadstour, waarbij we onder andere het Maimoon paleis, het huis van de voormalige Sultan van Sumatra, bezoeken en de unieke Marry Annai Velangkani kerk (Katholieke kerk). Vervolgens rijden we via een mooie route naar het leuke bergdorpje Brastagi op 1.400 meter hoogte, vooral bekend door de vele bloemen en het tropische fruit.

vrijdag 20 september – Brastagi – Tobameer
We vertrekken naar de Sipisopiso watervallen en het oude Batak-dorpje Pematang Purba. Via de hoogvlakte gaan we naar Prapat, aan de oever van het Tobameer. Vervolgens varen we verder naar het eilandje Samosir, waar we twee nachten verblijven.

zaterdag 21 september – Tobameer
Vandaag brengen we per boot een bezoek aan de dorpjes Tomok en Ambarita. De lokale bevolking leeft hier nog volgens eeuwenoude tradities. Daarna hebben we een vrije middag om te genieten van de prachtige omgeving rondom het Tobameer. U kunt hier schitterende wandelingen maken door de adembenemende natuur van Sumatra of een boottocht maken naar Sigapiton in het zuiden van het meer.

zondag 22 september Tobameer – rustdag
Vandaag zal de reisleider twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 23 september – Tobameer – Jakarta
Na het ontbijt vertrekken we richting de luchthaven van Kualanamu voor de vlucht naar Jakarta. Na aankomst volgt een transfer naar het hotel. We verblijven één nacht in de immense hoofdstad van Java. Vanavond wordt ons een gezellig welkomstdiner aangeboden. 

dinsdag 24 september – Jakarta – Bandung
Vandaag hebben we onze eerste reisdag op Java. We gaan van Jakarta naar Bandung, bekend om de vele koloniale art-deco gebouwen, veelal ontworpen door Nederlandse architecten. Voordat we de snelweg op gaan maken we een korte foto-stop bij het Nationaal Monument en de historische Sunda Kelapa haven in Jakarta. Na de lunch in Bandung brengen we een bezoek aan het indrukwekkende Nederlands ereveld Pandu, gelegen vlak buiten Bandung. De meeste graven op het ereveld zijn van Nederlanders die omgekomen zijn tijdens de bezetting van Indonesië door Japan. In de middag brengen we een bezoek aan het leuke angklung muziekschooltje van Pak Ujo, waar Javaanse kinderen voor ons muziek maken en zingen. Op West-Java (voornamelijk in en rondom de miljoenensteden Jakarta en Bandung) kan het verkeer druk en chaotisch zijn. Met name op reisdagen kan het dus voorkomen dat we iets langer onderweg zijn dan vooraf gepland.

woensdag 25 september – Bandung
Vandaag brengen we een bezoek aan de theeplantage Malabar, schitterend gelegen ten zuiden van Bandung in het hart van de Preanger hooglanden. Deze plantage werd tijdens de Nederlands koloniale tijd opgericht en is inspiratiebron geweest voor het boek ‘Heren van de Thee’ van Hella Haasse. ‘Theeplanter’ Karel Bosscha is verantwoordelijk geweest voor het tot bloei brengen van de plantage. Tijdens een wandeling over de plantage kunnen we naar de top van een heuvel lopen voor schitterend uitzicht over de plantage. Ook kunnen we een bezoek brengen aan het graf van Karel Bosscha. We lunchen in het originele, prachtig gerenoveerde, plantage woonhuis. 

donderdag 26 september – Bandung – Jogjakarta
We maken een schitterende treinreis door de natuur, langs smaragdgroene rijstvelden en kleine dorpjes. De lunch wordt geserveerd in de trein. Na aankomst in Jogjakarta volgt een transfer naar het hotel.

vrijdag 27 september – Jogjakarta
We bezoeken het museum bij de Kraton, het paleis van de Sultan, en aan de zilverwerkplaats van Kota Gede, een lokaal batikfabriekje. Ook gaan we de gezellige winkelstraat Jalan Malioboro met haar vele stalletjes en marktkraampjes bezoeken. In de middag zien we het indrukwekkende Hindoe-Javaanse tempelcomplex Prambanan, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Tevens maken we een fietstocht door Jogjakarta en omgeving.

zaterdag 28 september – Jogjakarta – Batu/Malang
Vandaag staat wederom een prachtige treinreis op het programma, die ons dwars door Centraal-Java verder naar Oost-Java brengt. We stappen uit in Jombang om vervolgens per bus verder te rijden naar het bergdorpje Batu. We verblijven hier 3 nachten.

zondag 29 september – Batu – rustdag
Vandaag zal de reisleider twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 30 september – Batu
’s Nachts maken we een spectaculaire excursie om (bij gunstige weersomstandigheden) de onvergetelijke zonsopgang met uitzicht op de Bromo vulkaan mee te maken. Het overige van de dag is ter vrije besteding.

dinsdag 1 oktober – Batu/Malang – Kalibaru
Vandaag op tijd uit de veren, want dit wordt een lange maar prachtige dag. Langs rubber- , cacao- en koffieplantages gaan we verder door Oost-Java naar het dorpje Kalibaru, waar we overnachten in een landelijk gelegen eenvoudig hotel, vlakbij een specerijenplantage. Eenvoud en sereniteit zijn de charme van deze omgeving. Het lijkt of de tijd hier even heeft stil gestaan. Het contrast met West-Java is groot.

woensdag 2 oktober – Kalibaru – Ubud (Bali)
We verlaten het eiland Java en gaan per boot naar het tropische eiland Bali. We lunchen in Pulukan en vervolgen onze reis richting het dorpje Ubud. Het overige van de middag en avond kunnen we vrij besteden. Maak gerust wat kennis met de lokale bevolking en gebruiken. Het levendige plaatsje heeft veel te bieden. We vinden er vele leuke winkeltjes met veel kunstnijverheid, zilver en sieraden. 

donderdag 3 oktober – Ubud
We rijden vanuit Ubud naar de dorpjes Petulu, Sebatu en Tegalalang. We treffen hier veel kunstenaars. De sfeer in het dorp is ontspannen en we proeven het alledaagse Balinese dorpsgevoel. Vrouwen weven hier stoffen met de hand. We maken een bezoek aan de Gitgit watervallen, een absolute must. De watervallen zijn prachtig gelegen in het tropisch regenwoud en hebben een hoogte van 35 meter.

vrijdag 4 oktober – Bali – Amsterdam
Vertrek van Bali naar Amsterdam, waar we de volgende dag aankomen.

zaterdag 5 oktober – Amsterdam
’s Morgens vroeg aankomst op Schiphol. Einde van een indrukwekkende reis!

Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken.

vluchtschema met Garuda Indonesia Airlines (onder voorbehoud van wijzigingen)

ma. 16 september GA 89 Amsterdam – Jakarta 11.05 – 06.45*
di. 17 september GA 184 Jakarta – Medan 09.00 – 11.25
ma. 23 september GA 187 Medan – Jakarta 12.25 – 14.50
vr. 04 oktober GA 423 Denpasar – Jakarta 20.15 – 21.15
GA 88 Jakarta – Amsterdam 22.40 – 07.30*

*aankomst de volgende dag
vluchtduur naar/van Jakarta: ca. 14 uur

deelnameprijs
deze bedraagt € 2.949,-
korting € 50,-
voor de eerste 25 inschrijvingen

bij de prijs inbegrepen

 • Economy Class vluchten met Garuda Indonesia Airline
 • binnenlandse vlucht Medan – Jakarta
 • 20 kilogram ruimbagage op Garuda Indonesia vluchten.
 • overnachtingen in comfortabele hotels (hotels op Oost-Java en Sumatra zijn eenvoudiger)
 • verzorging op basis van:
 • ontbijt vanaf dag 3 t/m 18
 • lunch vanaf dag 3 t/m 18 (uitgezonderd ma. 23 sept.)
 • diner vanaf dag 2 t/m dag 18
 • stadstour in Jogjakarta
 • bezoek aan het Tobameer, Brastagi, de Sipisopiso watervallen en Pematang Purba
 • boottocht over het Tobameer
 • bezoek aan Pandu ereveld en Malabar theeplantage
 • alle entreegelden volgens programma
 • lokaal Nederlandssprekende reisleiding
 • rondreis per comfortabele airconditioned bus
 • treinreis Bandung – Jogjakarta op dag 11 en Jogjakarta – Jombang op dag 13
 • transfer per boot Java – Bali
 • luchthavenbelasting
 • brandstofheffing
 • fooiengelden t.w.v. € 70,-

niet bij de prijs inbegrepen

 • éénpersoonskamertoeslag € 419,-
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur
 • eventuele verhoging van brandstof en/of luchthavenbelasting
 • eventuele scherpe schommelingen in de valuta koersen

aandachtspunten

 • Tijdens deze reis streven we er naar u in relatief korte tijd veel van de bestemming te laten zien. Dit betekent dat er meerdere lange reisdagen van toepassing zijn, waardoor dit als een intensieve reis wordt ervaren.
 • Het kan voorkomen dat de groep tijdens een treinreis verdeeld is over meerdere compartimenten.
 • Het treintraject op Java wordt met uw paspoortnummer ingeboekt die u bij boeking heeft opgegeven. Indien u wijzigt van paspoort, dient u uw oude paspoort mee te nemen op reis.
 • Indien het Kraton in Jogjakarta vanwege een nationale feestdag en/of privéaangelegenheid gesloten is, zal er ter plaatse voor een passend alternatief gezorgd worden.
 • Tijdens de rondreis op Java maken we één of meerdere treinreizen. Omdat de bagage, de avond voor de treinreis, al met de bus/auto naar de volgende bestemming gaat, heeft u voor deze nacht(en) een aparte reistas nodig. De volgende dag kunt u, bij aankomst op de plaats van bestemming, weer over uw bagage beschikken.
 • Indien u op een woensdag, donderdag of zaterdag terugvliegt van Denpasar via Jakarta, zou het voor kunnen komen dat u een tussenlanding maakt in Singapore.

hotels (of gelijkwaardig)

17+18 september Rindu Alam Hotel – Bohorok
19 september Sinabung Hills hotel – Brastagi
20+21+22 september Toledo Inn hotel – Tobameer
23 september Santika Slipi hotel – Jakarta
24+25 september Sukajadi hotel – Bandung
26+27 september Grand Quality hotel – Jogyakarta
28+29+30 september Purnama hotel – Batu
1 oktober Margo Utomo hotel – Kalibaru
2+3 oktober Best Western Hotel – Ubud

Hotel Rindu Alam Hotel heeft geen eigen website. Het is een redelijk eenvoudig hotel. Schoon, maar basic. Erg aardige mensen, mooie en ideale locatie. De douche heeft geen warm water, maar door de warmte is de watertemperatuur goed. U kunt de naam van dit hotel googelen, dan komt u informatie van derden tegen over dit hotel.

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.