kerkhistorisch Schotland

Tijdens deze reis maken we mooie tochten door prachtige landschappen en  bezoeken we plaatsen die herinneringen zijn aan de indrukwekkende Schotse kerkgeschiedenis. Zo wandelen we door het eeuwenoude Stirling de plaats waar Ebeneze Erskine gestaan heeft. We brengen een bezoek aan Black Isle, ontdekken Edinburgh en er is ook een gedeelte van de Great Glen Way in het programma verwerkt om u zoveel mogelijk te kunnen laten genieten van het bijzondere Schotland.

We bezoeken diverse plaatsen in Schotland waar de kerkhistorie van Schotland een grote betekenis had. Bekende namen tijdens deze reis zijn: John Knox, John Brown, Ebenezer Erskine, Ralph Erskine en Thomas Hog. De verdere geschiedenis van Schotland en  het prachtige landschap maken deze reis tot een boeiend geheel.

Reisinformatie

10-daagse reis kerkhistorisch Schotland

dinsdag 13 juli t/m donderdag 22 juli

reisleider:G. (Gerard) Middelkoop

Met deze reis gaat mee ds. A. van Heteren, Urk

ga naar het inschrijfformulier

dinsdag 13 juli  – nachtferry
We vertrekken per touringcar vanuit Ridderkerk naar IJmuiden voor de inscheping aan boord van de Princess/King of Scandinavia van DFDS Seaways. Inscheping om ca. 15.00 uur. De afvaart is rond 17:30 uur. Aan boord kunt u gebruik maken van alle faciliteiten. Overnachting aan boord van de ferry. U verblijft standaard in een 2-persoons binnenhut (stapelbed), voor andere opties zie: ‘niet bij prijs inbegrepen’. Bij boeking kunt u ervoor kiezen om een maaltijdenpakket (diner en ontbijt) aan boord te reserveren.

woensdag 14 juli – Haddington – Bass Rock – Pitlochry
Rond 10:00 uur varen we de haven van Newcastle binnen. We gebruiken het ontbijt aan boord, indien u het maaltijdenpakket heeft gereserveerd en rijden na de ontscheping richting Schotland. We volgen de kustroute met mooie uitzichten over de Noordzee. We bezoeken het oude stadje Haddington, waar de reformator John Knox waarschijnlijk werd geboren. Ruim tweehonderd jaar later was John Brown (1722-1787) hier meer dan dertig jaar predikant. Hij was een leerling van de Erskines die veel heeft betekend voor het geestelijke leven in hun kerk. Als het weer gunstig is en de tijd het toelaat, gaan we naar de kustplaats North Berwick. Hier kunnen we vanaf het land de Bass Rock zien, een rotseiland bekend door de Covenanters die kortere of langere tijd in de staatsgevangenis op de rots verbleven. Hierna vervolgen we de route naar ons hotel in Pitlochry, waar we 2 nachten verblijven.

donderdag 15 juli – Edinburgh – Dunfermline
We bezoeken vandaag allereerst de hoofdstad Edinburgh. ’s Morgens bekijken we enkele bezienswaardigheden in de oude stad, zoals de St. Giles High Kirk, de kerk waar o.a. John Knox heeft gepreekt, de Greyfriartskerk waar in 1638 tienduizenden convenanters het Convenant ondertekenden met het naast de kerk gelegen kerkhof waar velen van de convenanters begraven liggen en de Magdalen Chapel.  In de loop van de middag gaan we richting Dunfermline waar Ebenezers broer Ralph (1685-1752) jarenlang het Evangelie bediend heeft. We bezoeken de abdijkerk, lopen langs zijn grafmonument op het kerkhof en gaan dan naar de kerk waaraan hij na zijn uittreding uit de Staatskerk verbonden was.  Met veel indrukken rijden we terug naar ons hotel in Pitlochry.

vrijdag 16 juli – Inverness – Black Isle – Strathpfeffer
We maken weer een historische, maar ook deels culturele tocht. We beginnen in de hoofdstad van de Highlands Inverness waar een bezoek aan de St. Andrews kathedraal en de Free Presbiterian Chruch. Aansluitend  bezoeken het schiereiland Black Isle (het heilige land) waar in de 19e eeuw een grote opwekking plaats vond. Tijdens de rondrit door deze interessante streek bezoeken we het kasteel Foulis, de zetel van de graven van Munro, o.m. bekend uit het leven van Thomas Hogg. De route wordt vervolgd naar Strathpfeffer, waar we de komende 3 nachten verblijven.

zaterdag 17 juli – Highlands – Dunrobin Castle
Vandaag rijden  we naar de overweldigende natuur van de Highlands. Een prachtige route brengt ons via Bonar Bridge en Lairg naar Golspie voor een bezoek aan het indrukwekkende Dunrobin Castle, het kasteel van de Sutherland Familie. Hoog op een plateau gelegen kijkt u vanaf het terras uit over de Noodzee en ontvouwt zich aan uw voeten de gemanicuurde tuin. In deze tuin verzorgt de valkenier twee keer per dag een show met zijn indrukwekkende roofvogels. In het voormalige tuinhuis is nu een museum gevestigd waar u de meest vreemdsoortige objecten kunt bekijken, die de hertogen in de loop der eeuwen buit hebben gemaakt tijdens hun wereldreizen. Na dit bezoek rijden we via Dornoch Firth naar Tain, waar we met een beetje geluk een kolonie zonnende zeehonden kunnen bewonderen. Via Cromarty Firth en Moray Firth rijden we terug naar Strathpeffer.

zondag 18 juli – rustdag
De reisleider zal deze dag twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 19 juli – Great Glen Way – Loch Ness
Een prachtige dag ligt voor ons. Via Drumnadrochit bereiken we Loch Ness en volgen dan het Caledonian Kanaal naar Fort Augustus om te stoppen bij het indrukwekkende sluizencomplex. Vervolgens blijven de Great Glen volgen naar Fort William voor de lunchpauze. ’s Middags volgt dan de indrukwekkende tocht door Schotlands tranendal, Glen Coe met adembenemend natuurschoon. Via Ranoch Moor bereiken we aan het einde van de middag ons hotel in Tyndrum, waar we 2 nachten verblijven.

dinsdag 20 juli – Stirling – Comrie
Na het ontbijt rijden we naar de voormalige hoofdstad van Schotland, Stirling. Hier maken we samen met een Engelstalige gids een wandeling en bezichtigen we de Holy Rude Kerk en zien ook het monument van Ebenezer Erskine (1680-1754) die hier predikant was. Op de terugweg naar Tyndrum maken we nog een stop in Comrie, het dorp waar Alexander Comrie is geboren.

woensdag 21 juli – Ettrick – Newcastle
We vertrekken op tijd uit Tyndrum en rijden een toeristische route door de prachtige Borders, die ons langs Ettrick voert. Daar staat het kerkje van Thomas Boston (1676-1732) en op de begraafplaats treffen we zijn graf aan. Het is een passende afsluiting van onze kerkhistorische reis Schotland. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stil gestaan. Daarna vervolgen we onze reis door het prachtige landschap via Gretna Green en langs de beroemde Romeinse Muur van Hardrianus naar Newcastle voor de overtocht naar IJmuiden. De ferry ligt in Newcastle gereed voor de nachtovertocht richting Nederland. Aan boord heeft u volop gelegenheid om met uw reisgenoten na te praten over deze reis naar Schotland. Als u het maaltijdenpakket heeft bijgeboekt, is ook het diner en het ontbijt voor deze terugreis op de ferry voor u gereserveerd.

donderdag 22 juli – Nederland
Om ca. 09:45 uur komen we in IJmuiden aan. We nemen afscheid van elkaar in Ridderkerk en dragen de herinneringen aan onze mooie reis met ons mee.

deelnameprijs
deze bedraagt € 1.459,-

vrijblijvend inschrijven
U mag uw inschrijving voorlopig als vrijblijvend beschouwen. Als er voldoende deelnemers zijn voor vertrekgarantie nemen we met iedereen contact op. U kunt dan nog steeds beslissen wel of niet mee te willen met deze reis. Mocht u na dit contact besluiten toch niet mee te willen gaan, dan zijn er geen kosten aan uw annulering verbonden. En als u akkoord bent, zullen wij de reis aan u factureren.

bij de prijs inbegrepen

 • Comfort Class touringcar
 • retourovertocht IJmuiden-Newcastle per DFDS: 2 overnachtingen in een gedeelde 2persoons binnenhut (stapelbed) – DFDS
 • 7 hotelovernachtingen in Schotland
 • verzorging op basis van halfpension
 • koffie/thee en cake na morgendienst op zondag
 • lunch op zondag
 • headset
 • excursie- en entreegelden zoals omschreven

niet bij de prijs inbegrepen

 • maaltijdenpakket DFDS (€ 75,- per persoon voor 2x diner en 2x ontbijt)
 • toeslag 1p binnenhut ferry + 1p hotelkamer € 305,-
 • toeslag 1p buitenhut ferry + 1p hotelkamer € 355,-
 • toeslag 2-persoonsbinnenhut met 2-persoonsbed 1.40m (€ 15,- per persoon)
 • toeslag 2-persoonsbuitenhut met stapelbed (€ 25,- per persoon)
 • toeslag 2-persoonsbuitenhut met benedenbedden (€ 65,- per persoon)
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per factuur

hotels
Hotel Dundarach***,
 Pitlochry. Het hotel is gevestigd in een historisch pand uit de 19e eeuw. Het is in een mooie omgeving gelegen op slechts 200 meter van de rivier de Tummel. Het centrum van Pitlochry bevindt zich op ca. 750 meter loopafstand. Faciliteiten: receptie, bar, restaurant, terras met tuin. Gratis Wifi in het hele hotel. De kamers zijn voorzien van telefoon, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met bad of douche, toilet en föhn.

Hotel Bay Highland Hotel***, Strathpeffer. Gelegen in het centrum van het kuuroord Strathpeffer in een Victoriaans herenhuis. Faciliteiten: receptie, lift, restaurant, bar en tuin met terras. Gratis wifi in openbare ruimtes. De kamers zijn voorzien van telefoon, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met föhn, bad of douche en toilet.

Muthu Ben Doran & Royal Tyndrum Hotel***, Tyndrum. Verblijf in het Muthu Ben Doran of Muthu Royal Tyndrum Hotel in Tyndrum. Beide hotels liggen in Tyndrum op ca. 250 meter van elkaar en zijn omgeven door prachtige berglandschappen van de Schotse Hooglanden. Faciliteiten: beide hotels beschikken over een restaurant, bar, lift en tuin. Gratis Wifi in de openbare ruimtes. De eenvoudige ingerichte kamers zijn voorzien van een koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met föhn, bad of douche en toilet.

opstapplaats
U kunt uw auto parkeren op het terrein van de Jong Intra Vakanties in Ridderkerk. Vanuit Ridderkerk rijden we met de touringcar richting de ferry. Op de laatste dag komt u weer terug bij het vertrekpunt in Ridderkerk.

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.