Luther-reis

In het jaar 2017 werd volop stilgestaan bij 500 jaar Reformatie. Het was Maarten Luther (1483-1546) die op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen aan de Slotkapel te Wittenberg spijkerde. Na het jubileumjaar heeft deze ingrijpende gebeurtenis niet aan kracht ingeboet. Misschien is het juist nu (na alle hectiek van 2017) een goed moment om nog eens rustig stil te staan bij de Reformatie.
Dominee G.J. van Aalst hoopt deze reis o.a. de meditatieve momenten te verzorgen, een bezinning op de gebeurtenissen die van zo grote betekenis zijn geweest voor de Reformatie.
Naast Wittenberg bezoeken we Erfurt waar het Augustijner klooster ligt en de stad Eisenach waar de Wartburg ligt.  Om rust in de reis te creëren en geen lange ritten tijdens de excursiedagen te maken, verblijven we in 2 goede hotels (Eisenach en Wittenberg). En we maken bewust geen excursie-afspraken op de eerste reisdag.

bijna vertrekgarantie

Reisinformatie

5-daagse Luther-reis

maandag 23 september t/m vrijdag 27 september

met deze reis gaat mee Ds. G.J. van Aalst, Klaaswaal

ga naar het inschrijfformulier

maandag 23 september – heenreis
Via de diverse opstapplaatsen rijden we naar hotel Van der Valk in Cuijk voor de koffiestop. Daarna rijden we via de Duitse Autobahn via Dortmund en Kassel naar Eisenach in het Thüringerwoud, onderbroken door enkele stops. Aan het eind van de middag komen we in ons eerste hotel aan. Na het inchecken en de kamers innemen staat een goed diner klaar. Misschien maakt u ’s avonds nog een wandeling door Eisenach. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waar hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar deze plaats waar hij onder de schuilnaam ‘Jonker Jörg’ woonde in de Wartburg. In de Wartburg vertaalde hij in 11 weken tijd het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Overnachting Eisenach.

dinsdag 24 september – Eisenach – Lutherhaus – Erfurt – Augustijnenklooster
Na het ontbijt bezoeken we het Lutherhaus in Eisenach. Hier woonde Luther in bij de familie Gotha tijdens zijn schooljaren van 1498-1501. Nu herbergt het over drie verdiepingen verdeeld een overzicht, gewijd aan de Bijbelvertaling door Luther. U kunt nog een korte wandeling maken door het gezellige oude stadscentrum. Voor de middag vertrekken we naar Erfurt. In Erfurt studeerde Luther aan de universiteit en verbleef hij enkele jaren als Augustijner monnik in het klooster. Aan het begin van de middag bezoeken we het Augustijner klooster, waar we een rondleiding krijgen. Het kloostercomplex en de bijbehorende kerk van de Augustijnse emeriti werden rond 1300 gebouwd. We zien de mooiste plekken zoals de 14e eeuwse Kapittelzaal. Na dit bezoek maken we een stadswandeling met gidsen door Erfurt. Geniet van de mooie vakwerkhuizen, de pittoreske bruggen en vele torens en de unieke Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuisjes. Blikvanger is de gotische St. Mariendom op de Domberg. Hierna keren we terug naar ons hotel voor het diner en de overnachting. Overnachting Eisenach.

woensdag 25 september – Eisenach – Wartburg – Wittenberg
Na ontbijt en uitchecken bezoeken we de Wartburg. Met shuttle busjes rijden we naar deze prachtige burcht, gelegen op een heuveltop. Op de burcht krijgen we een rondleiding. De werkkamer van Luther is in oude staat teruggebracht. In de burcht is een zelfbedieningsrestaurant waar u eventueel de lunch kunt gebruiken. Na de middag rijden we naar Wittenberg waar we rond 17.00 uur aankomen. Hier gaan we ook weer inchecken en de kamers innemen. Vervolgens staat u een goed diner te wachten. Overnachting Wittenberg.

donderdag 26 september – Wittenberg
Wederom wacht u een goed ontbijt. Wittenberg is een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de Universiteit, ondertussen zette hij zijn theologie-studie door. Dit resulteerde in de 95 stellingen, welke Luther op 31 oktober 1517 op de deur van de Slotkapel hechtte en hiermee de Reformatie inluidde. In de Slotkerk bevindt zich ook zijn graf. ’s Morgens maken we met gidsen een stadswandeling door historisch Wittenberg, inclusief een bezoek aan de Stadtkirche St. Mairen en een bezoek aan het Melanchtonhuis en de Universiteit.  In de binnenhof van het Augusteum staat het Lutherhaus. Het was van 1524 tot aan zijn overlijden het woonhuis van Maarten Luther en zijn gezin. Het gebouw is nu ingericht als museum voor de geschiedenis van de Reformatie. Het bevat ca. 1.000 voorwerpen uit het leven van Maarten Luther. ’s Middags heeft u nog vrije tijd in Wittenberg. ’s Avonds wacht ons weer een goed diner. Overnachting Wittenberg.

vrijdag 27 september – Eisleben – terugreis
Na het ontbijt en het uitchecken vertrekken we naar Eisleben, de geboorte- en sterfplaats van Luther. Als kind heeft hij hier een half jaar gewoond. Als volwassene keerde hij regelmatig naar de stad terug. Ondanks dat Luther hier gestorven is (in 1546 in een patriciërswoning aan de Andreaskirchplatz), is hij uiteindelijk in Wittenberg begraven. In Eisleben kunt u door de straten wandelen, naar het plein waar het  standbeeld van Luther staat, of bezoek één van de kerken. In het geboortehuis en het sterfhuis van Luther leert u meer over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden. Beide huizen zijn op eigen gelegenheid te bezoeken.

Kort na de middag rijden we terug naar Nederland. Rond 19.15 uur is er een afscheidsdiner in Cuijk. Hierna wordt u teruggebracht naar de opstapplaatsen. Einde van een indrukwekkende reis!

deelnameprijs
deze bedraagt € 749,-

bij de prijs inbegrepen

  • touringcar Comfort Class
  • koffie/thee en gebak heenreis
  • verzorging op basis van halfpension
  • 4 hotelovernachtingen
  • excursie- en entreegelden / gidsen zoals omschreven
  • shuttlebusje Wartburg
  • afscheidsdiner

niet bij de prijs inbegrepen

  • eenpersoonskamertoeslag € 159,- (8 beschikbaar)
  • verzekeringen
  • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur

hotels
2 nachten 4* Steigenberger hotel in Eisenach
2 nachten 3* Lutherhotel in Wittenberg

opstapplaatsen
Yerseke – Goes – Nieuwerkerk – Oude Tonge – Ridderkerk – Hard. Giessendam – Ochten – Barneveld

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.