Moskou en Sint-Petersburg

bijna vertrekgarantie

Reisinformatie

8-daagse reis Moskou en Sint-Petersburg

dinsdag 16 juli t/m dinsdag 23 juli

reisleider:B.J. (Ben) Zijl

ga naar het inschrijfformulier

dinsdag 16 juli – Moskou
Rond 12.00 uur vertrekken we vanaf Amsterdam naar Moskou waar we in de loop van de middag arriveren. Na ontvangst op de luchthaven volgt de transfer naar ons hotel. Op weg naar het hotel zien we direct al de pracht van Moskou. Overnachting Moskou. 

woensdag 17 juli – Moskou
Na het uitgebreide ontbijt krijgen we gedurende de stadstour de hoogtepunten van deze metropool te zien. Onderweg zien we de belangrijkste pleinen, gebouwen en monumenten van Moskou waaronder het ‘Witte Huis’, de Stalinistische wolkenkrabbers, de Tverskaya winkelstraat en het Kremlin met haar imposante muren en torens. We bezoeken een kathedraal, die ten tijde van het communisme volledig verwoest werd en sinds 2000 weer in haar volle glorie de oevers van de Moskva rivier siert. Het interieur van deze nieuwe kathedraal, die uit een onder- en bovenkerk bestaat, is zeer rijk gedecoreerd. Alvorens we een wandeling maken over het Rode plein, hét kenmerk van Moskou, komen we langs het monument van de onbekende soldaat, waar de strak opgevoerde wisseling van de wacht plaats vindt. De 16e-eeuwse Basilius kathedraal is dé blikvanger van het Rode Plein en één van de belangrijkste symbolen van Moskou. De kathedraal is gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. Eén van de verhalen die over de kathedraal de ronde doet, is dat Ivan de Verschrikkelijke de architect van het bouwwerk blind liet maken, zodat hij nooit meer zoiets moois als dit bouwwerk zou kunnen voortbrengen. Een ander bekend monument op het Rode Plein is het Lenin mausoleum, die daar sinds 1924 ligt. De jarenlange discussie of Lenin hier moet blijven liggen duurt tot op de dag van vandaag voort. We vervolgen onze stadstour en brengen een bezoek aan één van de mooiste kloosters van Moskou, het 16e eeuwse Novodevichy klooster ofwel het Nieuwe Vrouwen klooster. Het klooster is gesticht in het begin van de 16e eeuw en is getuige geweest van vele historische gebeurtenissen die aan namen zoals Boris Godunov en tsaar Peter de Grote verbonden zijn. Het klooster werd vooral gebruikt voor adellijke dames die zich, al dan niet vrijwillig, uit de wereld terugtrokken. O.a. de zuster van Peter de Grote en zijn eerste vrouw woonden in het klooster. Het complex is een opmerkelijk staaltje architectuur waarvan het aantrekkelijkste gebouw de Smolensky kathedraal is. Het interieur van deze vijfkoepelige kathedraal staat bekend om de prachtige fresco’s en bezit tevens een unieke iconostase met iconen uit de 16e en 17e eeuw. We rijden naar de Tretyakov Galerie. De rondleiding door het museum brengt ons langs de grote collectie Russische kunst en iconen vanaf de 11e tot aan de 20e eeuw. De dag sluiten we af met een bezoek aan de Mussenheuvel, het hoogste punt van de stad vanwaar we een prachtig panorama op Moskou hebben. Overnachting Moskou.

donderdag 18 juli – Kremlin – St. Petersburg
Vandaag maken we kennis met ‘s werelds mooiste metrostelsel. De eerste metrolijn werd in 1935 geopend en had een lengte van 11 km, wat bij de 300 km van tegenwoordig in het niet valt. Op weg naar het Kremlin zien we enkele van ‘s werelds mooiste metrostations, hét prestige object ten tijde van Stalin. De stations zijn gedecoreerd met diverse soorten marmer, mozaïeken, beelden en kroonluchters. We komen aan bij het Kremlin, het historisch, geestelijk en politieke machtscentrum van Rusland. De fascinerende geschiedenis van deze vesting zien we gelijk wanneer we het complex betreden. De architecturale verscheidenheid binnen deze vesting is indrukwekkend, evenals de talrijke bezienswaardigheden zoals de tsarenklok, het tsarenkanon dat nooit één schot heeft gelost en de diverse paleizen en kathedralen waarvan we de mooiste bezoeken. Tevens vrije tijd rondom het Rode Plein. ’s Avonds vertrekken we met de nachttrein richting St. Petersburg per 1e klasse 2-persoonscouchette. Vertrek omstreeks 23:59 – aankomst omstreeks 08:15 volgende dag. Overnachting nachttrein.

vrijdag 19 juli – St. Petersburg
’s Morgens komen we met de trein aan in St. Petersburg. Transfer naar het hotel (check-in pas mogelijk na 14:00). Ontbijt in hotel. Vandaag beginnen we met een bezoek aan het Alexander-Nevsky klooster, gesticht in 1710 door Peter de Grote. Het kloostercomplex draagt de titel “Lavra”, hetgeen de hoogste rangorde in het Russisch-orthodoxe geloof aanduidt en herbergt een vijftal kerken. Het interieur van de barokke hoofdkerk is prachtig gedecoreerd met fresco’s en bezit een unieke iconostase. Tot op heden wordt er in de kerk dagelijks een dienst opgedragen, een mogelijkheid dus om de traditionele kerkelijke ceremonie mee te maken. Aansluitend brengen we een bezoek aan het naastgelegen kerkhof, waar de graven en tombes liggen van de grote namen uit de Russische geschiedenis, waaronder Tchaikovsky, Borodin en Dostojevsky. Gedurende onze stadsrondrit zien we de belangrijkste bezienswaardigheden en krijgen we een goede indruk van de stad. We rijden door de Nevsky Prospekt, de hoofdstraat van St. Petersburg waar in de 18e eeuw de Nederlandse “Ruslui” hun winkels en woningen hadden. Aan deze laan is ook de prachtige 19e eeuwse Kazan kathedraal gelegen. Met zijn 96 zuilen vertoont het sterke gelijkenissen met de Sint-Pieter in Rome. Verder zien we de Admiraliteit, ’s lands eerste scheepswerf, het paleisplein en het Winterpaleis, de beroemde pantserkruiser Aurora, het Beursgebouw en de Kunstkamer. Het prachtige blauwwitte Smolny klooster en de kleurrijke Bloedkerk met haar uivormige koepels passeren ook de revue. Met de zeer drukke decoratie en de uivormige koepels vormt deze kerk een groot contrast met de barokke of neoclassicistische gebouwen in haar omgeving. Vervolgens bezoeken we de Petrus en Paulus vesting, het oudste historische en architecturale monument van de stad. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1703 en dat jaar wordt dan ook beschouwd als de stichting van St. Petersburg. Deze vesting was bedoeld als defensiestructuur en werd later gebruikt als politieke gevangenis. Binnen deze vesting bevindt zich de Petrus en Paulus kathedraal met vrijwel alle graven van de tsarendynastie Romanov. In de middag maken we een boottocht door de grachten van St. Petersburg. Dit is de ideale manier om op een rustig tempo de prachtige grachtenpanden te aanschouwen. Overnachting St. Petersburg.

zaterdag 20 juli – St. Petersburg
De dag beginnen we met een bezoek aan de imposante Sint-Isaac kathedraal, welke plaats biedt aan 14.000 gelovigen. De bouw, onder leiding van de Franse architect Auguste Montferrand heeft maar liefst 40 jaar geduurd. De gouden koepel, beeldhouwwerken en massieve granieten zuilen geven het complex de allure, terwijl het interieur de bezoeker verrast met gedetailleerde mozaïek iconen, schilderijen, zuilen van malachiet en een prominent altaar. Niet ver hier vandaan is de Hermitage, deels gevestigd in het Winterpaleis, dat gebouwd is voor tsarina Elizabeth, die de voltooiing van dit wonderlijke paleis helaas niet meer heeft mogen meemaken. Het hoofdmuseum, dat haar collectie grotendeels te danken heeft aan Katharina de Grote, is aan de Neva. De Hermitage staat in de gehele wereld bekend om haar grote collectie kunst van de alom bekende meesters zoals Van Gogh, Rembrandt, Leonardo da Vinci en Michelangelo. Het merendeel van de collectie is verzameld door Katharina de Grote zelf, die een kunstcollectie van niet minder dan 2.658 schilderijen tijdens haar leven opbouwde. Tijdens de rondleiding door dit immense museum komt u meer te weten over de schitterende verzameling werken die hier tentoongesteld worden. De weelderig ingerichte zalen met veel goud bekledingen en enorme kroonluchters geven u een indruk in welke luxe de tsaren hebben geleefd. Na de rondleiding door onze deskundige gids bent u vrij om in het museum te blijven of op eigen gelegenheid de stad te gaan verkennen. Onze accommodatie is namelijk gelegen in het centrum van St. Petersburg, op wandelafstand van de Hermitage. Overnachting St. Petersburg. 

zondag 21 juli – rustdag
Vandaag zal de reisleider twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 22 juli – St. Petersburg
In de ochtend bezoeken we het Poesjkin Paleis, een van de zomerresidenties van Katharina de Grote, gelegen in een prachtig park op zo’n 30 km buiten St. Petersburg. De architect van het complex is de Italiaan Bartolomeo Rastrelli, die het paleis in een weelderige rococostijl heeft ontworpen. Het paleis is gebouwd in de 18e eeuw en staat bekend om de barnstenen kamer, zijn grote balzaal met het prachtig beschilderde plafond alsook talrijke onderscheidend gedecoreerde kleinere vertrekken. Opvallend zijn ook de grote kachels met Delfts blauwe betegeling. Ondanks de pracht en praal beviel het paleis Katharina de Grote niet. Voor haar persoonlijke bewoning liet zij een bescheiden gebouw neerzetten in Griekse stijl, het kleinere Alexander Paleis, gelegen in de tuinen van het paleis. De muren van de barnsteenkamer zijn bekleed met kunstig uitgesneden barnstenen panelen. Deze “Barnsteenkamer van de tsaar” is in heel Europa beroemd om zijn schoonheid. In de middag brengen we een bezoek aan één van de nieuwste musea van de stad, namelijk het Fabergé Museum. ’s Werelds grootste collectie werken van de hand van Carl Fabergé, waaronder negen koninklijke eieren, zijn ondergebracht in het prachtige Shuvalov Paleis. Overnachting St. Petersburg.

dinsdag 23 juli – terugreis
Na het ontbijt is er nog vrije tijd. Aan het begin van de middag volgt een transfer naar de luchthaven. Rond 17.30 uur vliegen we weer terug naar Nederland, waar we begin van de avond aankomen.

Waarom uw reis naar Moskou en St. Petersburg reserveren bij Burgtours?
Bij Burgtours reist u ter plaatse onder begeleiding van een lokale Nederlandstalige deskundige gids welke de licentie heeft om te mogen gidsen in de bezienswaardigheden. Tevens zijn alle vermelde excursies en toegangsgelden inbegrepen in de reissom.

unieke service – audiosysteem
Voor een dergelijke reis weet Burgtours dat de deelnemers een audiosysteem op prijs stellen. Speciaal hiervoor hebben wij gedurende de gehele reis tijdens de excursies het audiosysteem ter beschikking. Dit houdt in dat de gids gedurende de excursies door een microfoon zal spreken, waardoor we geen hinder hebben van omgevingsgeluiden in de soms drukke musea en we vrijer kunnen bewegen zonder uitleg te missen.

deelnameprijs
deze bedraagt € 2.245,-

bij de prijs inbegrepen

 • rechtstreekse lijnvluchten met KLM
 • deskundige Nederlandssprekende gids
 • 6 hotel overnachtingen in 4* hotel op basis van halfpension
 • 1 overnachting nachttrein 1e klasse
 • lunch op zondag incl. koffie/thee + tafelwater
 • beschikbare zaal zondag, gehele dag met koffie/thee/water
 • transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
 • alle vervoer ter plaatse met airco
 • alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
 • visumverzorging Rusland

niet bij de prijs inbegrepen

 • éénpersoonskamertoeslag € 425,-
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur
 • Verblijf aan boord van de trein is in een 2-persoonscouchette. Diegenen die een single kamer boeken worden ingedeeld bij een andere persoon op de trein. Indien de persoon alleen een couchette op de trein wenst is dit mogelijk middels het wegkopen van het 2e bed a € 130,- p.p.

hotels
We verblijven in uitstekende 4* hotels.
In Moskou is dat 2 nachten in het 4* Mercure hotel. Het viersterren designhotel Mercure Moscow Paveletskaya is rustig gelegen aan de ul. Bakhrushina, midden in Moskou, op 2 minuten van station Paveletskaya en de AeroExpress naar Domodedovo. 149 stijlvolle, unieke kamers, vlakbij het zakelijke en historische centrum van Moskou, gratis WiFi, Town House restaurant, bar, fitnessruimte, wellnesscentrum. De lichte, moderne kamers zijn vormgegeven in warme kleuren en voorzien van airconditioning. Het restaurant van het hotel, Town House, serveert Europese gerechten. Aan de bar kunt u terecht voor een brede keuze aan drankjes. De wereldberoemde Tretjakovgalerij ligt op 15 minuten loopafstand.

Eén overnachting in de trein van Moskou naar St. Petersburg, met bedden naast elkaar, of stapelbed.  Eén wagon is geschikt voor max. 18 deelnemers (9x 2p couchette), heeft 24h service, twee cabines in de wagon met toilet en wastafel. Zie de treinfoto’s onderaan deze pagina.

In St. Petersburg  verblijven we 4 nachten in het Park Inn by Radisson Nevsky hotel. Dit hotel ligt in het hart van St. Petersburg, aan de beroemde Nevsky Prospect, een ruim 4 kilometer lange straat met veel bezienswaardigheden. De straat begint bij de Admiraliteit en eindigt bij het Alexander Nevski-klooster. Het hotel ligt op slechts 5 minuten wandelen van het treinstation Moskovsky en heeft gratis wifi en een modern fitnesscentrum. De kamers zijn voorzien van geluidsisolatie, airco, kleurrijke inrichting, kluisje, waterkoker, vloerverwarming badkamer en een haardroger. Tevens treft u slippers aan, gratis toiletartikelen en flessen mineraalwater.
In bar-restaurant Paulaner worden klassiek Duitse gerechten geserveerd en kunt u genieten van speciale Beierse bieren. Tevens worden internationale gerechten en een dagelijks ontbijtbuffet verzorgd. Het paleis Belosselsky-Belozersky bereikt u te voet in 15 minuten. Het metrostation Plosjtsjad Vosstanieja ligt op slechts 100 meter van het Park Inn. Dit metrostation biedt vervoer naar alle delen van de stad.

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.