Rusland – Sint-Petersburg

Reisinformatie

7-daagse reis Rusland – Sint-Petersburg

woensdag 4 september t/m dinsdag 10 september

reisleider:B.J. (Ben) Zijl

ga naar het inschrijfformulier

woensdag 4 september – heenreis
Rond 12.30 uur vertrekken we vanaf Amsterdam naar St. Petersburg waar we in de loop van de middag arriveren. Na ontvangst op de luchthaven volgt de transfer naar ons hotel. Op weg naar het hotel zien we direct de pracht van de “Hoofdstad van het Noorden”.

donderdag 5 september – St. Petersburg
In de ochtend vertrekken we voor onze eerste kennismaking met St. Petersburg. We bezoeken het Alexander-Nevsky klooster, gesticht in 1710 door Peter de Grote. Het kloostercomplex draagt de titel “Lavra”, hetgeen de hoogste rangorde in het Russisch-orthodoxe geloof aanduidt en herbergt een vijftal kerken. Het interieur van de barokke hoofdkerk is prachtig gedecoreerd met fresco’s en bezit een unieke iconostase. Tot op heden wordt er in de kerk dagelijks een dienst opgedragen, een mogelijkheid dus om de traditionele kerkelijke ceremonie mee te maken.
Aansluitend brengen we een bezoek aan het naastgelegen kerkhof, waar de graven en tombes liggen van de grote namen uit de Russische geschiedenis, waaronder Tchaikovsky, Borodin en Dostojevsky. Gedurende onze stadsrondrit zien we de belangrijkste bezienswaardigheden en krijgen we een goede indruk van de stad. We rijden door de Nevsky Prospekt, de hoofdstraat van St. Petersburg waar in de 18e eeuw de Nederlandse “Ruslui” hun winkels en woningen hadden. Aan deze laan is ook de prachtige 19e eeuwse Kazan kathedraal gelegen. Met zijn 96 zuilen vertoont het sterke gelijkenissen met de Sint-Pieter in Rome.
Verder zien we de Admiraliteit, ’s lands eerste scheepswerf, het paleisplein en het Winterpaleis, de beroemde pantserkruiser Aurora, het Beursgebouw en de Kunstkamer. Het prachtige blauwwitte Smolny klooster en de kleurrijke Bloedkerk met haar uivormige koepels passeren ook de revue. Met de zeer drukke decoratie en de uivormige koepels vormt deze kerk een groot contrast met de barokke of neoclassicistische gebouwen in haar omgeving. Vervolgens bezoeken we de Petrus en Paulus vesting, het oudste historische en architecturale monument van de stad. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1703 en dat jaar wordt dan ook beschouwd als de stichting van St. Petersburg. Deze vesting was bedoeld als defensiestructuur en werd later gebruikt als politieke gevangenis. Binnen deze vesting bevindt zich de Petrus en Paulus kathedraal met vrijwel alle graven van de tsarendynastie Romanov.
In de middag maken we een boottocht door de grachten van St. Petersburg. Dit is de ideale manier om op een rustig tempo de prachtige grachtenpanden te aanschouwen.

vrijdag 6 september – St. Petersburg
De dag beginnen we met een bezoek aan de imposante Sint-Isaac kathedraal, welke plaats biedt aan 14.000 gelovigen. De bouw, onder leiding van de Franse architect Auguste Montferrand heeft maar liefst 40 jaar geduurd. De gouden koepel, beeldhouwwerken en massieve granieten zuilen geven het complex de allure, terwijl het interieur de bezoeker verrast met gedetailleerde mozaïek iconen, schilderijen, zuilen van malachiet en een prominent altaar. Niet ver hier vandaan is de Hermitage, deels gevestigd in het Winterpaleis, dat gebouwd is voor tsarina Elizabeth, die de voltooiing van dit wonderlijke paleis helaas niet meer heeft mogen meemaken. Het hoofdmuseum, dat haar collectie grotendeels te danken heeft aan Katharina de Grote, is aan de Neva. De Hermitage staat in de gehele wereld bekend om haar grote collectie kunst van de alom bekende meesters zoals Van Gogh, Rembrandt, Leonardo da Vinci en Michelangelo. Het merendeel van de collectie is verzameld door Katharina de Grote zelf, die een kunstcollectie van niet minder dan 2.658 schilderijen tijdens haar leven opbouwde. Tijdens de rondleiding door dit immense museum komt u meer te weten over de schitterende verzameling werken die hier tentoongesteld worden. De weelderig ingerichte zalen met veel goud bekledingen en enorme kroonluchters geven u een indruk in welke luxe de tsaren hebben geleefd. Na de rondleiding door onze deskundige gids bent u vrij om in het museum te blijven of op eigen gelegenheid de stad te gaan verkennen. Onze accommodatie is namelijk gelegen in het centrum van St. Petersburg, op wandelafstand van de Hermitage.

zaterdag 7 september – St. Petersburg
Vandaag bezoeken we het Peterhof, gelegen op zo’n 25 km buiten St. Petersburg. Het ‘hof van Peter’ ligt aan de Finse Golf en is een van de voormalige zomerresidenties van de tsaren. Hier valt direct de gelijkenis met het Franse paleis van Versailles op. Het paleis wordt dan ook wel tot de mooiste Europese paleizen gerekend. De diverse paleizen, de tuinen en vooral de 176 fonteinen vallen op. Veel architecten werkten aan dit paleis. De architect Domenico Trezzini ontwierp delen in Hollandse stijl, inclusief Delfts blauwe tegeltjes, terwijl het omliggende park een ontwerp van de Nederlander Jan Roozen is. Tijdens de rondleiding door het paleis zien we de diverse zalen en vertrekken met telkens een andere inrichting en komen we meer te weten over de verschillende kunstvoorwerpen die hier tentoongesteld staan. In de paleistuinen, die tot aan de Finse Golf reiken, vinden we de talloze wereldberoemde fonteinen met in goud vergulde sculpturen in diverse vormen en stijlen. Op de weg terug naar St. Petersburg maken we nog een fotostop bij de prachtige Petrus en Paulus kathedraal, deze staat in het dorpje Peterhof.

zondag  8 september – rustdag
Vandaag zal de reisleider twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 9 september – St. Petersburg
In de ochtend bezoeken we het Poesjkin Paleis, een van de zomerresidenties van Katharina de Grote, gelegen in een prachtig park op zo’n 30 km buiten St. Petersburg. De architect van het complex is de Italiaan Bartolomeo Rastrelli, die het paleis in een weelderige rococostijl heeft ontworpen. Het paleis is gebouwd in de 18e eeuw en staat bekend om de barnstenen kamer, zijn grote balzaal met het prachtig beschilderde plafond alsook talrijke onderscheidend gedecoreerde kleinere vertrekken. Opvallend zijn ook de grote kachels met Delfts blauwe betegeling. Ondanks de pracht en praal beviel het paleis Katharina de Grote niet. Voor haar persoonlijke bewoning liet zij een bescheiden gebouw neerzetten in Griekse stijl, het kleinere Alexander Paleis, gelegen in de tuinen van het paleis. De muren van de barnsteenkamer zijn bekleed met kunstig uitgesneden barnstenen panelen. Deze “Barnsteenkamer van de tsaar” is in heel Europa beroemd om zijn schoonheid.
In de middag brengen we een bezoek aan één van de nieuwste musea van de stad, namelijk het Fabergé Museum. ’s Werelds grootste collectie werken van de hand van Carl Fabergé, waaronder negen koninklijke eieren, zijn ondergebracht in het prachtige Shuvalov Paleis.

dinsdag 10 september – terugreis
Na het ontbijt is er nog vrije tijd. Aan het begin van de middag volgt een transfer naar de luchthaven. Rond 17.30 uur vliegen we weer terug naar Nederland waar we begin van de avond aankomen.

Waarom uw reis naar St. Petersburg reserveren bij Burgtours?
Bij Burgtours reist u ter plaatse onder begeleiding van een lokale Nederlandstalige deskundige gids welke de licentie heeft om te mogen gidsen in de bezienswaardigheden. Tevens zijn alle vermelde excursies en toegangsgelden inbegrepen in de reissom.

unieke service – audiosysteem
Voor een dergelijke reis weet Burgtours dat de deelnemers een audiosysteem op prijs stellen. Speciaal hiervoor hebben wij gedurende de gehele reis tijdens de excursies het audiosysteem ter beschikking. Dit houdt in dat de gids gedurende de excursies door een microfoon zal spreken, waardoor we geen hinder hebben van omgevingsgeluiden in de soms drukke musea en we vrijer kunnen bewegen zonder uitleg te missen.

deelnameprijs
deze bedraagt € 2.065,-

bij de prijs inbegrepen

 • rechtstreekse lijnvluchten met KLM
 • deskundige Nederlandssprekende gids
 • 6 hotel overnachtingen in 4* hotel op basis van halfpension
 • lunch op zondag incl. koffie/thee + tafelwater
 • beschikbare zaal zondag, gehele dag met koffie/thee/water
 • transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
 • alle vervoer ter plaatse met airco
 • alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
 • visumverzorging Rusland

niet bij de prijs inbegrepen

 • éénpersoonskamertoeslag € 425,-
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur

hotel
We verblijven 6 nachten in het Park Inn by Radisson Nevsky hotel. Dit hotel ligt in het hart van St. Petersburg, aan de beroemde Nevsky Prospect, een ruim 4 kilometer lange straat met veel bezienswaardigheden. De straat begint bij de Admiraliteit en eindigt bij het Alexander Nevski-klooster. Het hotel ligt op slechts 5 minuten wandelen van het treinstation Moskovsky en heeft gratis wifi en een modern fitnesscentrum. De kamers zijn voorzien van geluidsisolatie, airco, kleurrijke inrichting, kluisje, waterkoker, vloerverwarming badkamer en een haardroger. Tevens treft u slippers aan, gratis toiletartikelen en flessen mineraalwater.
In bar-restaurant Paulaner worden klassiek Duitse gerechten geserveerd en kunt u genieten van speciale Beierse bieren. Tevens worden internationale gerechten en een dagelijks ontbijtbuffet verzorgd. Het paleis Belosselsky-Belozersky bereikt u te voet in 15 minuten. Het metrostation Plosjtsjad Vosstanieja ligt op slechts 100 meter van het Park Inn. Dit metrostation biedt vervoer naar alle delen van de stad.

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.