Zuid-Afrika

Zuid-Afrika! Bij velen hoog op de verlanglijst om dit land te ontdekken en te beleven. Het land van de prachtige wildreservaten, imposante natuurgebieden en de prachtige Tuinroute. Naast schitterend natuurschoon kent het land een veelbewogen geschiedenis, een rijke cultuur en bijzondere tradities. Deze reis maken we maar liefst vier jeepsafari’s in vier prachtige parken (inclusief). Veertien diners en fooiengelden, allemaal bij de prijs inbegrepen!

Reisinformatie

17-daagse reis Zuid-Afrika

dinsdag 5 november t/m donderdag 21 november

reisleider:A. (Bram) Karels

ga naar het inschrijfformulier

dinsdag 5 november – Amsterdam – Johannesburg – Pretoria
Vandaag begint onze prachtige 17- daagse reis naar Zuid-Afrika. We vliegen met KLM om 10.15 uur vanaf Schiphol rechtstreeks naar Johannesburg waar we rond lokale tijd 22.05 uur arriveren. We worden verwelkomd door onze Nederlandssprekende gids. Na aankomst krijgen we een transfer naar ons hotel. We verblijven 1 nacht in een hotel in de omgeving van Pretoria. Er is deze avond geen diner gereserveerd.

woensdag 6 november – Hazyview – Panoramaroute – Blyde River Canyon – Potholes
Via de provincie Mpumalanga rijden we naar ‘het land van de rijzende zon’, Hazyview. We volgen de schitterende Panoramaroute met fantastische uitzichtpunten. Deze route is voor veel bezoekers aan Zuid-Afrika een van de hoogtepunten van de reis. We gaan genieten van de Blyde River Canyon, dit is een van de langste kloven van de wereld met spectaculaire geologische vormen en de mooiste panorama’s van het land. Het plaatsje Graskop is de toegangspoort tot de spectaculaire Canyon met zijn indrukwekkende natuurverschijnselen: Bourke’s Luck Potholes en de Three Rondavels. We verblijven de komende twee nachten in de omgeving van Hazyview.

donderdag 7 november – jeepsafari Kruger National Park
Na het ontbijt gaan we naar het beroemde Kruger National Park. Dit park is een van de grootste attracties van het land. De grote variatie aan wild, de uitgestrekte savannes en de lange geschiedenis maken dit park zo speciaal. Naast de ‘Big Five’ (leeuw, buffel, luipaard, neushoorn, olifant) kunt u hier nog ruim 140 andere soorten zoogdieren tegenkomen.  We maken een mooie safari per landrover door het park, inclusief een picknicklunch.

vrijdag 8 november – Swaziland
Deze dag steken we de grens met Swaziland over. Het land wordt ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique. De huidige Swazibevolking kwam eind 18e eeuw in het gebied wonen. We maken kennis met zang en schitterende kostuums die horen bij de Swazicultuur. De rit gaat door een steeds bergachtiger landschap naar Mbabane waar we een typische Swazimarkt bezoeken en waar we ook overnachten.

zaterdag 9 november – jeepsafari Hluhluwe National Park
Terug in Zuid-Afrika zijn we in Zululand en rijden door een glooiend landschap naar Hluhluwe. In de middag maken we een  jeepsafari in het Hluhluwe Nationaal Park, inclusief lunch. We vinden hier de ‘big five’ maar ook o.a. nijlpaarden, hyena’s, giraffes en zeldzame vogels. Het park heeft een gevarieerd landschap, met dichte bossen, droge ‘bush’velden en een open Savanne. Het zuidelijke Umfolozi-deel wordt gekenmerkt door diepe valleien en de Witte en Zwarte Umfolozi Rivieren die erdoorheen lopen. De weelderige begroeiing op de rivierbanken wordt afgewisseld met drogere savanne, bosgebied en graslanden. In het noordelijke Hluhluwe-deel, loopt de gelijknamige Hluhluwe-Rivier. Deze stroomt vanuit de bergen ten noorden van het park en loopt langs zandbanken, rotsachtig gebied en steile kliffen in het park. Het gebied is meestal warm in de zomer en mild tot koud in de winter, hoewel koudere perioden voorkomen.
Diner en overnachting nabij het park.

zondag 10 november – rustdag
De reisleider zal deze dag twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 11 november – Dundee – Drakensbergen – Umboti museum Greytown
Vandaag rijden we via Dundee verder naar de schitterende Drakensbergen waar groene valleien worden afgewisseld met hoge bergtoppen. Onderweg bezoeken we het Umboti museum in Greytown. Dit museum herbergt een grote collectie van de geschiedenis van het gebied, waaronder de Boerenoorlog en de Zoeloe oorlogen. Diner en overnachting in Bergville.

dinsdag 12 november –  Golden Gate National Park – Bloemfontein – Sterkfontein dam – Lesotho
We rijden door het Golden Gate National Park. Hier zien we uitgestrekte graslanden en spectaculaire zandsteenformaties. De vlaktes krijgen hier door de zon in de late namiddag een gouden gloed. Verder gaan we naar Bloemfontein, een echte pioniersstad. Er is veel erfgoed bewaard gebleven. Wanneer de tijd het toelaat rijden we via de Sterkfontein Dam. Dit stuwmeer is de derde grootste watervoorziening voor Zuid-Afrika. Onderweg genieten we van het schitterende uitzicht over het bergachtige koninkrijk Lesotho. Dit koninkrijk is geheel omsloten door Zuid-Afrika. In 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk Lesotho. Diner en overnachting in Bloemfontein.

woensdag 13 november – Karoo – Graaff Reinet – jeepsafari Camdeboo National Park
Na het ontbijt gaat de reis dwars door het hart van Zuid-Afrika, Free State, Karoo en de noordelijke Oostkaap. Na aankomst in Graaff Reinet maken we een stadswandeling, ook wel het ‘juweel van de Karoo’ genoemd. We maken een landrover safari door het Camdeboo National Park met daarin de Valley of Desolation (verlatenheid).  Een bijzondere steile rotswand, rotsformaties die zijn ontstaan door vulkanische krachten en erosie. Deze rit geeft ons inzicht in het unieke landschap en ecosysteem van de Karoo, evenals het prachtige natuurschoon. De zonsondergang is hier spectaculair vanwege de paars-/roodachtige kleur die de rotsen dan krijgen. De natuur is divers met veel verschillende planten en bloemen. Dieren die hier regelmatig gespot worden zijn o.a. de steenbok, springbok, zwarte gnoes, de buffel en de zebra. Diner en overnachting omgeving Camdeboo National Park.

donderdag 14 november – Port Elizabeth – jeepsafari Addo National Park
Vandaag maken we in een open bus een gamedrive in Addo National Park, waarbij we op zoek gaan naar de reusachtige olifant. Addo National Park is het derde Nationaal Park van Zuid-Afrika en ligt op een kleine 70 kilometer van Port Elizabeth. Het park is opgericht om olifanten, op de rand van uitsterven, te redden. Nu is het met meer dan 350 olifanten, 280 Kaapse buffels, zwarte neushoorns, een reeks antilopensoorten de perfecte bestemming voor de avontuurlijke buiten- en natuurliefhebber. Aan het einde van de middag rijden we naar Port Elizabeth voor de overnachting.

vrijdag 15 november – Tsitsikamma National Park – Plettenberg Bay – Knysna Heads – Featherbed
We bezoeken vandaag Tsitsikamma National Park aan de kust van de Indische Oceaan. Het park kent hoge bergen, kliffen en dichtbegroeide bossen. De tocht gaat verder naar Plettenberg Bay, een kustplaats met 12 kilometer zandstrand. In de baai van Plettenberg is er goede kans om walvissen te zien tussen juli en november. Jaarlijks komen er zo een 1.500 walvissen in de baai.  We rijden naar Knysna, hier heeft u uitzicht over de bekende Knysna Heads en het Featherbed natuurreservaat. Diner en overnachting in de omgeving van Knysna.

zaterdag 16 november – Mosselbay – Riversdale – Swellendam
Via de kust rijden we via Wilderness, Mossel Bay en Riversdale naar Swellendam, een oase op zich. Hier vinden we mooie Kaaps-Hollandse huizen, restaurantjes en tea-rooms. We maken er een korte stop. Vervolgens rijden we langs talloze wijngaarden door naar Stellenbosch waar we de komende twee nachten verblijven.

zondag 17 november – rustdag
De reisleider zal deze dag twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 18 november – Stellenbosch – wijnstreek – Kaapstad
We bezoeken Stellenbosch, één van de oudste plaatsen van Zuid Afrika. In deze universiteitsstad heerst nog een sfeer van vroeger. Het is juist deze combinatie van het ouderwetse, het levendige van een universiteitsstad en de mooie natuur die Stellenbosch zo bijzonder maakt. We zien hier veel huizen die ook in Nederland hadden kunnen staan, verder ziet u ‘ome Samie se Winkel’ aan de mooie Dorpsstraat. U heeft in Stellenbosch tijd om zelf door het dorp te wandelen, wat souvenirs te kopen of te genieten op een terrasje. Uiteraard brengen we deze dag een bezoek aan een wijnboerderij incl. een wijnproeverij. Hierna gaan we naar Kaapstad. Deze stad ligt op een schiereiland tussen Tafelberg en Tafelbaai en is één van de mooiste steden ter wereld. We dineren en verblijven hier de komende 2 nachten.

dinsdag 19 november – Chapman’s Peak – Atlantische Oceaan – Kaap de Goede Hoop – Boulders Beach
Vandaag maken we kennis met het natuurschoon ten zuiden van Kaapstad. Als het weer het toelaat rijden we de prachtige kustroute Chapman’s Peak, wellicht ’s werelds mooiste weg langs de kust.  Aan de ene zijde de Twelve Apostles (gebergten) en aan de andere zijde de brekende golven op de Atlantische Oceaan. Geniet van het prachtige uitzicht over kliffen die als reuzen boven de oceaan uitsteken. We komen uit bij Kaap de Goede Hoop. Ook gaan we naar Boulders Beach in Simonstouw waar zich kolonies pinguïns bevinden.

woensdag 20 november – Tafelberg – aanvang terugreis
De laatste dag in Zuid-Afrika sluiten we af met een prachtige beklimming van de Tafelberg, het symbool van Kaapstad. Mits de weersomstandigheden dit toelaten. Van hier hebben we een geweldig uitzicht over Kaapstad en omgeving. De berg heeft een platte bovenkant en is ongeveer drie kilometer breed. ’s Avonds volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland. Laat op de avond arriveren we op de luchthaven van Kaapstad alvorens we terugvliegen naar Nederland.

donderdag 21 november – Amsterdam
Rond de middag arriveren we op Schiphol. Het einde van een geweldige reis!

deelnameprijs
deze bedraagt € 3.699,-

bij de prijs inbegrepen

 • rechtstreekse vluchten KLM
 • vliegreis Amsterdam – Johannesburg op basis van stoelen in de economy class
 • vliegreis Kaapstad – Amsterdam op basis van stoelen in de economy class
 • luchthavenbelastingen KLM € 260,- p.p. (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • 23 kg (max. 1 koffer) ruimbagage per persoon
 • 15 overnachtingen in middenklasse (3* of 4* sterren) hotels op basis van verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer
 • maaltijden op basis van logies en Engels ontbijt (beginnend bij het ontbijt op dag 2 / eindigend bij het ontbijt op dag 16)
 • lunches op dag 3, 5, 6, 9, 10 en 13
 • diners op alle dagen m.u.v. dag 1, 16 en 17
 • rondreis volgens programma per lokale bus met airconditioning
 • Nederlandssprekende gids(en) gedurende uw verblijf in Zuid Afrika
 • entreegelden voor de in het programma genoemde activiteiten
 • jeep/landrover safari Kruger National Park, inclusief lunch
 • jeep/landrover safari Hluhluwe National Park, inclusief lunch
 • jeep/landrover safari safari Camdeboo National Park, inclusief lunch
 • open bus safari Addo National Park, inclusief lunch
 • beklimming Tafelberg voorlaatste dag
 • fooien voor kamermeisjes, gids en chauffeur € 70,- p.p.

niet bij de prijs inbegrepen

 • eenpersoonskamertoeslag € 525,-
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per factuur)
 • eventuele verhoging van brandstof en/of luchthavenbelasting
 • eventuele prijswijzigingen door wisselkoersen en/of belastingen
 • (prijzen gebaseerd op wisselkoers: ZAR1 = euro 0.061)
 • (prijzen kunnen nog worden aangepast tot 20 dagen voor vertrek)

inschrijven voor deze reis
Indien u meewilt met deze reis, verzoeken wij u vriendelijk om zo vroeg mogelijk in te willen schrijven. Op korte termijn voor de vertrekdatum wordt de ticketprijs hoger, die moeten we dan doorberekenen.

hotels (gereserveerd onder voorbehoud)

Holiday Inn Express hotel in Pretoria 05 – 06 November 1 nacht
Hotel Numbi in Hazyview 06 – 08 November 2 nachten
The Lugogo Sun hotel in Swaziland 08 – 09 November 1 nacht
Bushlands Game Lodge hotel in Hluhuwe 09 – 11 November 2 nachten
Orion Mont aux Source Hotel 11 – 12 November 1 nacht
The Bon Hotel in Bloemfontein 12 – 13 November 1 nacht
Karoopark Guest House in Camdedoo N.P. 13 – 14 November 1 nacht
The Summerstrand hotel in Port Elizabeth 14 – 15 November 1 nacht
Premier Hotel Knysna in Knysna 15 – 16 November 1 nacht
Stellenbosch Lodge in Stellenbosch 16 – 18 November 2 nachten
Hotel Stay Easy City Bowl in Kaapstad 18 – 20 November 2 nachten
Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.