rondreis Zuid-Afrika

20-daagse reis van maandag 22 januari t/m zaterdag 10 februari 2024
(op za. 10 februari om 11.00 uur aankomst Schiphol, ruim voor de zondag thuis)

Reisinformatie

20-daagse rondreis Zuid-Afrika

maandag 22 januari t/m zaterdag 10 februari

reisleider:L. (Lambert) Kisteman

ga naar het inschrijfformulier

Deze reis voert langs vele hoogtepunten van dit veelzijdige land!

 • Liefhebbers van adembenemende uitzichten kunnen genieten tijdens de Panoramaroute.
 • In een privéwildreservaat bij Ohrigstad maken we onze eerste gamedrive en in het Krugerpark gaan we op zoek naar de Big Five.
 • Het koninkrijkje Swaziland, overnachten in de Afrikaanse bush, kennismaken met de Zulu-bevolking, varen over het St. Lucia meer; de veelzijdigheid van Zuid-Afrika is ongekend.
 • Langs de Indische Oceaan en de ruige Wild Coast komen we in groener gebied. Grillige rotsen, dichte bossen, verlaten baaien en een eindeloze bloemenpracht bepalen het landschap, ook wel de Tuinroute genoemd.
 • Aan de kustlijn wandelen we door het diepgroene woud van Tsitsikamma National Park. Via Oudtshoorn, dwars door de outback van de West-Kaap en over de langste wijnroute ter wereld naar Kaapstad. Bekend om de Tafelberg, Robbeneiland en het levendige V&A Waterfront.
 • En Kaap de Goede Hoop, Stellenbosch en Boulders Beach met zijn waggelende pinguïns. Dit is met recht een ‘Grand Tour’ door Zuid-Afrika!
 • Uitstekende hotels en bijzondere lodges Omdat wij je zoveel mogelijk van Zuid-Afrika willen laten zien, kunnen de reisdagen soms best intensief zijn. Wij zorgen daarom voor comfortabel vervoer met ervaren chauffeurs. Ook verblijven we in uitstekende hotels en sfeervolle lodges op basis van half pension. Op de zondagen is ook de lunch inbegrepen.
 • De lodges bevinden zich veelal midden in de natuur, ideaal als uitvalsbasis voor een safari of het verkennen van een stad.
 • Heel veel inclusief De entreegelden voor de belangrijkste bezienswaardigheden zijn opgenomen in de prijs, waaronder een gamedrive in een privénatuurreservaat, bubbels op Signal Hill en een boottocht waarbij nijlpaarden en krokodillen worden gespot.
 • Deskundige gids die het echte Zuid-Afrika kent Tijdens deze complete rondreis vertelt onze ervaren Nederlands/Afrikaanssprekende gids met passie over dit cultureel diverse en gastvrije land, vol contrasten en met een bewogen geschiedenis. Onze gids heeft zijn/haar wortels in Zuid-Afrika en kan als geen ander vertellen over zijn/haar land

dag 1 – maandag 22 januari – Amsterdam – Johannesburg
Het is zover. Met een rechtstreekse vlucht met KLM vertrekken we vanaf Schiphol richting Zuid-Afrika. We landen ’s avonds in Johannesburg. In de aankomsthal worden we verwelkomd door de Nederlands/Afrikaans sprekende gids, die ons begeleidt naar het eerste hotel.

dag 2 – dinsdag 23 januari – Johannesburg- Ohrigstad – gamedrive
Via Witbank, Middelburg en Dullstroom rijden we naar Ohrigstad. De stemming komt er gelijk goed in tijdens de eerste gamedrive waarbij we de eerste dieren spotten. In een open 4WD gaan we samen met een ervaren ranger op zoek naar diverse antilopensoorten, zoals de sabelantilope, springbok en gemsbok. Dit is ook het leefgebied van neushoorns en buffels. ’s Avonds genieten we van een echt Zuid-Afrikaans welkomstdiner. We overnachten tussen de wilde dieren in een lodge midden in een privéwildreservaat.

dag 3 – woensdag 24 januari – Ohrigstad -Panoramaroute -Kruger National Park
Natuurwonderen te over in Zuid-Afrika! Dat ervaren we als we langs de Blyde River Canyon toeren en getrakteerd worden op adembenemende uitzichten. Panoramaroute: bij de Blyde River Canyon hebben we een prachtig uitzicht op het drie na grootste ravijn ter wereld met de Drie Rondavels. We wandelen vervolgens naar de Bourke’s Luck Potholes. Hier komen de rivieren Blyde en Treur samen, waardoor het water in snelle bewegingen ronddraait en cilindervormige gaten zijn ontstaan. Vanaf hier reikt het zicht bij goed weer tot aan Mozambique. Tot slot nemen we een kijkje bij de Lisbon Falls. We overnachten in een lodge op de grens van het Krugerpark.

dag 4 – donderdag 25 januari – Kruger National Park – gamedrive
Hét hoogtepunt van Zuid-Afrika is en blijft het Krugerpark. We gaan in het meest wildrijke en bekende park van Zuid-Afrika op zoek naar vele kleurrijke vogelsoorten, impala’s, giraffen, wrattenzwijnen, hyena’s, zebra’s en natuurlijk de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn). We maken een gamedrive met een professionele ranger in een open 4WD. In een wendbare 4WD stuurt de ervaren gids je zigzaggend door de natuur terwijl je alles hoort over de wild- en vogelsoorten die je onderweg tegenkomt.

dag 5 – vrijdag 26 januari – Kruger National Park – Swaziland
We vervolgen onze route naar Swaziland en maken een tussenstop in White River, een gezellige plaats met terrasjes, winkeltjes en een kunstgalerij, dit alles natuurlijk in Zuid-Afrikaanse sferen. Aan het begin van de middag betreden we een compleet ander deel van Afrika: Swaziland, bijna half zo groot als Nederland. Dit koninkrijk met zijn tradities en ceremonies is vooral bekend om koning Mswati III en zijn vele vrouwen. Zodra we de grensformaliteiten hebben doorlopen en je paspoort is gestempeld, stoppen we bij glasfabriek Ngwenya Glass. In 1979 startte Zweden met een project om Swazi-volken te trainen in de glasblaaskunst, om zo de lokale economie op gang te helpen. Al snel ontstond zo de glasfabriek Ngwenya Glass Craft en werden glazen olifanten en leeuwen over de hele wereld verscheept. Wat deze fabriek speciaal maakt is de milieuvriendelijkheid. Alles wordt enkel van gerecycled glas gemaakt, dat mensen uit heel Swaziland bij elkaar rapen en naar de fabriek brengen tegen betaling. We overnachten in Beehives in Mlilwane Wildlife Sanctuary. Een van de accommodaties waar we in Swaziland in verblijven, zijn de Beehives. Deze hutten, waar de Swazi al eeuwenlang op traditionele wijze in wonen, hebben de vorm van een grote bijenkorf en staan opgesteld in een kring. Ze zijn speciaal voor ons voorzien van alle westerse gemakken.

dag 6 – zaterdag 27 januari – Hluhluwe
Voordat we de grens oversteken terug naar Zuid-Afrika, is er gelegenheid een wandeling te maken in Mlilwane of op zoek te gaan naar nijlpaarden in de hippo pool bij het restaurant. Onderweg bezoeken we de kaarsenfabriek Swazi Candles. Hier worden kaarsen nog ouderwets met de hand gemaakt, en in vele motieven en vormen, niets is te gek. De kaarsenmakerij is in 1982 ontstaan in een oude stal van een voormalige zuivelfabriek. Halverwege de jaren negentig was de nederige werkplaats uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 200 lokale mensen dat kaarsen exporteerde over de hele wereld. De komende drie nachten logeren we in een gezellige lodge in de omgeving van Hluhluwe in het hart van Zululand.

dag 7 – zondag 28 januari – rustdag
Voor vandaag is er in de buurt van Bayala Game Lodge twee maal een ruimte gereserveerd voor de kerkelijke bijeenkomsten in de ochtend en in de middag. Koffie/thee en cake wordt geserveerd na de bijeenkomst in de ochtend.
De zondagse bijeenkomsten voor de eigen deelnemers van Burgtours hebben een besloten karakter.

dag 8 – maandag 29 januari – Munyawana privéwildreservaat – wandelsafari – gamedrive
Vandaag ontdekken we het privéwildreservaat Munyawana te voet en per open 4WD. ’s Avonds vergapen we ons aan de sterrenhemel. Eerst de wandelsafari. Aan de voet van het Ubombogebergte in het hart van Zululand ervaren we het authentieke Afrika. Een dichte bush waar de lucht gevuld is met het geluid van honderden vogels. Maar er zijn ook savannen, gebieden met gras, doornstruiken en acacia’s waar gnoes grazen en giraffen de bovenste blaadjes van de takken eten. Een ervaren gids neemt ons mee op wandelsafari, waarbij de nadruk ligt op details die we vanuit een voertuig niet snel zien, zoals sporen, bomen en planten. Uiteraard kan ook een zebra ons pad kruisen!

Gamedrive per open 4WD. Net buiten het befaamde Hluhluwe-Imfolozi ligt het wildrijke privéwildreservaat Munyawana. Het landschap is veelzijdig; het ene moment rijden we door dichte bossen en het andere moment door open vlakten. Munyawana is met recht één van de allerbeste parken in Afrika om op zoek te gaan naar de Big Five. Onder leiding van een deskundige chauffeur/gids trekken we de bush in, waarbij de gids alles kan vertellen over de dieren die we onderweg tegenkomen. Het reservaat is het leefgebied van leeuwen, luipaarden, cheeta’s, olifanten, neushoorns, buffels en een grote verscheidenheid aan antilopen en vogelsoorten. Tijdens de gamedrive mag de chauffeur/gids ook van de gebaande paden af om het wild nóg dichter te benaderen. Munyawana staat garant voor een unieke safaribeleving! Spot de ‘High Five’ In de donkere Afrikaanse nacht geeft onze gids uitleg over de sterrenhemel op het zuidelijk halfrond (uiteraard onder voorbehoud van goed weer en een heldere hemel).

dag 9 – dinsdag 30 januari- Hluhluwe game drive – St. Lucia – bootcruise
‘s Ochtends maken we een 4WD gamedrive door het vermaarde Hluhluwe (spreek uit als ‘sloesloewie’) wildreservaat, het oudste wildpark van Zuid-Afrika. Hier leven witte en zwarte neushoorns, de rest van de Big Five en vele andere diersoorten. Dit wildpark ligt schitterend tussen de bergen, beschikt over de grootste populatie witte neushoorns en is zéér de moeite waard!

Aansluitend rijden we naar het iSimangaliso Wetland Park voor een boottocht over de lagune van St. Lucia. Dit is een van de weinige parken in de wereld waarin vijf verschillende ecosystemen voorkomen. Waarbij de kans groot is dat we van dichtbij de als boomstammen in het water drijvende krokodillen en ook de badende nijlpaarden zien. Vergeet je verrekijker ook niet scherp te stellen op de kleurrijke watervogels die zich in het riet ophouden. IJsvogels, reigers, pelikanen en visarenden laten zich regelmatig zien!

dag 10 – woensdag 31 januari – St. Lucia – Port Elizabeth – Cape St. Francis
Na het ontbijt rijden we in zuidelijke richting langs de kust naar Durban, waar we inchecken voor de vlucht naar Port Elizabeth. Aansluitend een transfer naar Cape St. Francis, even ten westen van Port Elizabeth. We verblijven hier in een mooi resort direct aan zee.

dag 11 – donderdag 1 februari – Cape St. Francis
Vanuit Cape St. Francis vertrekken we naar Seal Point Lighthouse, de hoogste gemetselde toren langs de Zuid-Afrikaanse kustlijn. Een prachtig wit gebouw aan de rotsen met uitzicht over de wilde zee. Hierna reizen we verder naar het Talhado Childrens Home, een schooltje opgericht voor de kansarme kinderen uit Cape St. Francis. Vervolgens bezoeken we de Nomvula’s Knitters, waar voormalige werkloze Zuid-Afrikanen de mooiste kleden breien. We eindigen de dag in de haven, waar dagelijks verse calamari (pijlinktvis) wordt binnengebracht en verwerkt. Lokale vissers leggen uit hoe de calamari de lokale economie draaiende houdt. Inclusief calamari proeven.

dag 12 – vrijdag 2 februari – Cape St. Francis – Tuinroute – Knysna
 We rijden over de panoramische Tuinroute naar Knysna (spreek uit ‘naisna’) in de provincie West-Kaap. Onderweg maken we een stop bij het Tsitsikamma National Park. In dit park grenst het regenwoud direct aan de ruige kustlijn. We maken hier een korte wandeling naar de spectaculaire hangbrug over de Storms River en zien hoe de metershoge golven dramatisch breken op de rotsen voor de kust. Aan het eind van de dag komen we aan in Knysna. Deze plaats is omringd door wetlands en oerbossen en ligt aan een beschutte baai tussen twee zandstenen kliffen. Knysna is op culinair gebied bekend om de oesters.

dag 13 – zaterdag 3 februari – Knysna – Oudtshoorn
’s Ochtends maken we een stadstour. Daarna stappen we op de Featherbed cruise. Dit ongerepte stukje natuur is alleen via de lagune, dus per boot, te bereiken. Eenmaal weer aan land rijden we in een 4WD en aanhangwagen naar boven voor een prachtig uitzicht op de oceaan, de lagune en Knysna. Je kunt met de 4WD weer naar beneden of met de gids terugwandelen naar beneden. Onderweg vertelt de gids ons alles over de unieke flora en fauna in dit reservaat. Met wat geluk spotten we zeldzame diersoorten zoals de blauwe duiker, een van de kleinste antilopesoorten ter wereld en zien we in de baai walvissen en dolfijnen zwemmen. Aan het einde van de dag rijden we via het achterland van de Tuinroute en de Outeniqua Pass naar Oudtshoorn, waarbij we onderweg worden getrakteerd op mooie vergezichten.

dag 14 – zondag 4 februari – Oudtshoorn
Voor vandaag is de NG Kerk Kangovalleie in Oudtshoorn twee maal gereserveerd voor de kerkelijke bijeenkomsten in de ochtend en in de middag. Koffie/thee en cake wordt geserveerd na de bijeenkomst in de ochtend.
De zondagse bijeenkomsten voor de eigen deelnemers van Burgtours hebben een besloten karakter.

dag 15 – maandag 5 februari – Oudtshoorn – Cangogrotten – Swartberg Pass – struisvogelboerderij
Oudtshoorn ligt in de halfwoestijn Kleine Karoo, die in oktober verandert in een bloemenzee. Dit koloniale dorp heeft als bijnaam ‘de verenhoofdstad van de wereld’.
In de ochtend bezoeken we de Cangogrotten met de eeuwenoude San-tekeningen en prachtige kalkstenen rotsformaties in uiteenlopende kleuren. De druipsteengrotten van Oudtshoorn zijn met name bekend vanwege de immens grote ‘Van Zyl’s Hall’. Al sinds het eind van de 17e eeuw is dit een toeristenattractie en daarmee ook de oudste van Zuid-Afrika. Vroeger werden vanwege de geweldige akoestiek concerten gegeven tussen de reusachtige stalagmieten en stalactieten. Geniet van deze natuurlijke creaties tijdens een mystieke en wonderlijke rondleiding. Oudtshoorn staat bekend als het centrum van de struisvogelteelt. Aan het einde van de ochtend bezoeken we een struisvogelboerderij en komen we alles te weten over deze grootste vogel op aarde. Zo leer je dat de eieren heel erg sterk zijn en dat één struisvogelei gelijk staat aan wel dertig kippeneieren. Dus.. altijd al een struisvogelbiefstuk als lunch willen eten? Dit is je kans.
’s Middags reizen we naar de Swartberg Pass, één van de mooiste bergpassen ter wereld. Via steile haarspeldbochten bereiken we de top op een hoogte van 1583 meter, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de Karoo. De Swartberg Pass is cultureel erfgoed en het natuurreservaat staat bekend om haar unieke ‘fynbos’.

dag 16 – dinsdag 6 februari – Oudtshoorn – Route 62 – Kaapstad – Sparkling Signal Hill
We rijden door de outback over de langste wijnroute ter wereld naar de Moederstad van Zuid-Afrika, Kaapstad. Op Route 62 passeren we uitgestrekte wijnvelden en kleine dorpjes zoals Robertson en Worcester. We maken een koffiestop bij één van de wijnboerderijen. Sparkling Signal Hill In de middag komen we aan in Kaapstad. Voordat we inchecken in ons hotel rijden we naar Signal Hill. We genieten van een fraai uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg onder het genot van een glaasje champagne en toosten op onze mooie reis door Zuid-Afrika en ons verblijf de komende dagen in Kaapstad.

dag 17 – woensdag 7 februari – Kaapstad – Stellenbosch – wijnproeverij
Wie aan Zuid-Afrikaanse wijn denkt, zegt gelijk Stellenbosch. Dit 17e-eeuwse stadje ligt tussen schilderachtige wijngaarden en is omringd door ruige bergen. In het centrum vind je prachtige Kaap Hollandse huizen en tijdens een wandeling door de sfeervolle straatjes waan je je in een openluchtmuseum. Stellenbosch is niet voor niets één van de meest populaire plekken in het wijngebied van Zuid-Afrika en vooral bekend om zijn rode wijnen. In de middag bezoeken we een wijnboerderij voor een rondleiding en proeverij. In Paarl stoppen we bij het Taalmonument, een eerbetoon aan het Afrikaans, gelegen op een heuvel met een mooi uitzicht over Paarl.

dag 18 – donderdag 8 februari – Kaapstad – Tafelberg – stadstour en wandeling
We beginnen de dag met een excursie naar de iconische Tafelberg, één van de natuurlijke wereldwonderen, die majestueus neerkijkt op de stad (als het weer het toelaat). Op een heldere dag is het uitzicht schitterend. Van het azuurblauwe water voor de kust van strandwijk Camps Bay tot het in de verte opdoemende Robbeneiland. Dit 1086 meter hoge bergplateau van gelaagd zandsteen is ouder dan de Himalaya en de Alpen. De naam krijgt de Tafelberg van de vorm, die lijkt op een tafel. Wanneer je Zuid-Afrikanen hoort spreken over de gedekte tafel dan verwijst dit naar het wolkendek dat de Tafelberg omhult en ‘dekt’. Vervolgens bezoeken we in het historische centrum o.a. het verdedigingsfort van de VOC, Kasteel de Goede Hoop en de compagniestuinen. Ook verkennen we de wijk Bo-Kaap; een multiculturele smeltkroes met felgekleurde huisjes. In de middag rijden we naar het Victoria & Alfred Waterfront: Het bruisende hart van Kaapstad! Deze oude haven is compleet gerenoveerd tot een wirwar van terrasjes, restaurants en winkeltjes. Loop langs aangemeerde vissersboten, waar zeeleeuwen op de steiger liggen te rusten in de hoop een verdwaalde vis te vangen.

dag 19 – vrijdag 9 februari – Kaapstad – Kaaps Schiereiland – afscheidsdiner – terugvlucht late avond
Uiteraard verkennen het Kaapse schiereiland. In Houtbaai maken we een boottochtje naar Duikereiland en zien we een kolonie zeehonden op een eiland net voor de kust. Met de boot komen we heel dicht bij het eiland. Hier zien we hoe de speelse dieren om de boot springen, elkaar van de rotsen duwen of gewoon lekker luieren in het zonnetje. Vanaf zee kijk je uit op Chapman’s Peak. In het Kaap de Goede Hoop natuurreservaat tikken we het Kaappunt aan en bij Simon’s Town zien we Afrikaanse pinguïns op Boulders Beach rond waggelen. Aan het eind van de middag genieten we nog van een afscheidsdiner in Kaapstad, alvorens we vertrekken naar de luchthaven van voor onze vlucht naar Amsterdam.

dag 20 – zaterdag 10 februari – Kaapstad – Amsterdam
Net na middernacht vertrekt de vlucht naar Amsterdam. Einde van een onvergetelijke reis door Zuid-Afrika! Aankomst Schiphol plm. 11.00 uur.

deelnameprijs
deze bedraagt € 5.079,-

boeking
Tot en met 7 oktober te boeken. Daarna niet meer.

bij de prijs inbegrepen

 • rechtstreekse vluchten 1)Amsterdam – Johannesburg en 2) Kaapstad – Amsterdam met KLM
 • 20 kg ruimbagage en gerelateerde belastingen & heffingen
 • rechtstreekse vlucht Durban – Port Elizabeth incl. 20 kg ruimbagage en gerelateerde belastingen & heffingen (dag 10)
 • alle overnachtingen in goede comfortabele hotels
 • rondreis per comfortabele airconditioned bus
 • in verband met de beschikbare bagageruimte van het vervoer ter plaatse is, naast handbagage, 1 koffer/tas per persoon van maximaal 20 kg toegestaan
 • verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • lunch op dag 4, 7 en 14
 • champagne bij aankomst in Kaapstad op het uitzichtpunt Signal Hill
 • stadstour Knysna, Kaapstad en Stellenbosch met wijnproeverij
 • gamedrive in open 4WD op dag 2 en 9
 • gamedrive (hele dag) in open 4WD in het Kruger National Park op dag 4 (incl. lunch)
 • wandelsafari en gamedrive in het privéwildreservaat Munyawana
 • spot ‘The High Five’: ’s avonds bij Hluhluwe de schitterende sterrenhemel ontdekken met een gids
 • boottocht op het St. Lucia binnenmeer
 • bezoek aan Cape St. Francis Township, Featherbed natuurpark, Cangogrotten, Tsitsikamma National Park en het Kaapse schiereiland
 • boottocht Duikereiland
 • rondleiding in Oudtshoorn met bezoek aan een struisvogelboerderij
 • alle entreegelden volgens programma
 • lokale Nederlands-/Afrikaanssprekende reisleiding van dag 1 t/m 21

niet bij de prijs inbegrepen

 • éénpersoonskamertoeslag € 749,-
 • optionele excursies
 • fooien voor gids en housekeeping
 • fooienpot onderweg plm € 65,- (niet verplicht, ter plaatse te betalen)
 • niet genoemde maaltijden en persoonlijke uitgaven
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur
 • bijdrage SGR € 5,- p.p.
 • verzekeringen
 • schommelingen/wijzigingen (brandstof) heffingen en / of wisselkoersen, lokale belastingen
 • bovengenoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen

hotels of gelijkwaardig

Johannesburg Silverbirch @ Birchwood 8.3 booking.com
Ohrigstad Hannah Game Lodge 8.7 booking.com
Kruger NP Nkambeni Safari Camp 8.1 booking.com
Swaziland Mlilwane Wildlife Sanctuary 8.1 booking.com
Hluhluwe Bayala Game Lodge 8.8 booking.com
Lucia Elephant Lake Hotel 7.1 booking.com
Cape St Francis Cape St. Francis Club Break 7.6 booking.com
Knysna Premier Hotel Knysna 8.4 booking.com
Oudtshoorn Buffelsdrift Game Lodge 9.0 booking.com
Kaapstad Inn on the Square 8.1 booking.com

 

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.