Zuid-Polen en Krakau

Het schitterende berglandschap van de Beskiden vormt de grens tussen Zuid-Polen, Tsjechië en Slowakije en leent zich uitstekend voor excursies en wandelingen. De laatste jaren neemt de belangstelling voor Polen sterk toe. Het land beschikt dan ook over een ongerepte natuur, die steeds zeldzamer wordt in Europa. Tijdens deze reis verblijven we in het Beskidengebergte, een onderdeel van de grootste bergketen van Europa, de Karpaten. Vanuit het vakantiedorp Szczyrk worden gevarieerde dagtochten gemaakt.

bijna vertrekgarantie

Reisinformatie

10-daagse reis Zuid-Polen en Krakau

maandag 2 september t/m woensdag 11 september

ga naar het inschrijfformulier

maandag 2 september – heenreis
Na een gezamenlijke stop voor een kopje koffie beginnen we aan onze vakantie. Via de Duitse snelwegen reizen we oostwaarts door Duitsland naar ons overnachtingshotel voor het diner en de overnachting.

dinsdag 3 september – Szczyrk
Na het passeren van de Duits-Poolse grens voert de route ons door het Zuid-Poolse landschap dat groen, heuvelachtig en afwisselend is. In de late namiddag arriveren we in Szczyrk (spreek uit als Stjurk), waar we de komende zeven nachten zullen verblijven.

woensdag 4 september – Beskidengebergte
Vandaag maken we een interessante tocht door het Beskidengebergte en de vallei van de Wislarivier. We komen dan van alles te weten over de gebruiken, flora en fauna, en niet te vergeten de bijzondere streekgerechten. In Wisla bezoeken we het pittoreske openluchtmuseum, gevolgd door een traditionele lunch. Aansluitend rijden we via een mooie route weer terug naar ons hotel.

donderdag 5 september – Auschwitz
Een indrukwekkende dag: we bezoeken Auschwitz, één van de vele concentratiekampen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nazi’s werden ingericht. Hiertoe werden barakken van het Poolse leger omgebouwd tot het grootste vernietigingskamp van Europa. De toegangspoort, met het opschrift ‘Arbeit macht Frei’, heeft men in tact gehouden. Auschwitz, of eigenlijk Auschwitz-Birkenau, is het meest beruchte concentratiekamp. Een lokale gids zal ons hier rondleiden en informeren. In de barakken herdenken verschillende landen, waaronder Nederland, in tentoonstellingen de slachtoffers van het kamp. Na dit indrukwekkende bezoek kunnen we op één van de terrasjes op het mooie marktplein in het centrum van Auschwitz de opgedane indrukken laten bezinken.

vrijdag 6 september – Bielsko Biala – Cieszyn
Vandaag gaan we wat cultuur proeven. Op het programma staat een bezoek aan Bielsko Biala, één van de grotere steden van Zuid-Polen. Het is mooi gelegen aan de voet van het Beskidengebergte en aan de oevers van de Bialarivier. De bouwstijl van deze stad wordt vaak vergeleken met Wenen, en een wandeling door het centrum zal deze stelling bevestigen. Ook bezoeken we de grensstad Cieszyn aan de oevers van de Olza (Oder). De Olza vormt de grens tussen Polen en Tsjechië. Na een roerige geschiedenis werd de stad na de Tweede Wereldoorlog definitief gescheiden in een Tsjechoslowaaks en Pools deel. In het Poolse deel bevindt zich het historisch centrum met een fraai marktplein, een neoclassistisch raadhuis en 18e eeuwse herenhuizen met arcade. Bij één van de drie bruggen over de Olza staan de overblijfselen van het vroegere kasteel. In de namiddag keren we terug naar Szczyrk.

zaterdag 7 september – Nationaal Park Pieninski – vlottentocht
Een dag vol avontuur. We gaan naar het Nationaal Park Pieninski, gelegen op de grens met Slowakije. Het park beslaat het centrale deel van de Pieniny met o.a. de 982 meter hoge berg Trzy Korony en de schilderachtige Dunajec kloof. Het Pieniny gebergte bestaat uit kalkstenen rotsen, dichte bossen en kleurrijke weiden, waar de Dunajec rivier doorheen stroomt. Tijdens een spannende tocht per vlot op de Dunajec zien we de steile rotsformaties en de slingerende hellingen. De meest zeldzame vlinders kunnen we hier tegenkomen, zoals de Apollovlinder. Bovendien is het park de thuisbasis van heel wat beschermde amfibie soorten en vleermuizen.

zondag 8 september – rustdag
De reisleider zal deze dag twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 9 september – Krakau
We rijden vandaag via een mooie route naar het centrum van Krakau, waar we samen met onze lokale gids kennis maken met de voormalige hoofdstad van Polen. Krakau is de Tweede Wereldoorlog bijna ongeschonden doorgekomen, en daarmee is de stad één groot openluchtmuseum. Het is er altijd gezellig en sfeervol met leuke terrasjes en natuurlijk de historische Lakenhal, hét symbool voor de rijke handelstraditie van de stad. Ook de Mariakerk is een bezoek waard; hier worden elk uur vier noten op een trompet gespeeld. Het verhaal gaat dat in de oudheid een schildwacht per trompet alarm sloeg voor naderend gevaar, maar na vier noten staakte, omdat een vijandelijke pijl zijn keel doorboorde. Vol indrukken keren we terug naar Szczyrk.

dinsdag 10 september – terugreis Duitsland
Vandaag verlaten we Polen en aan het einde van de middag arriveren we in ons hotel in het oosten van Duitsland voor diner en overnachting.

woensdag 11 september – terugreis
Het laatste gedeelte van de vakantie. Via de Duitse snelwegen arriveren we aan het einde van de middag weer in Nederland. Na een gezamenlijk afscheidsdiner worden we naar de uitstapplaatsen gebracht.

deelnameprijs
deze bedraagt € 1.099,-

bij de prijs inbegrepen

 • touringcar Comfort Class
 • koffie/thee en gebak heenreis
 • 2 overnachtingshotels (heen- en terugreis)
 • 7 overnachtingen in 4* hotel
 • verzorging op basis van halfpension
 • kopje koffie/thee na de bijeenkomst op zondagmorgen
 • lunch op zondag
 • excursie- en entreegelden zoals omschreven
 • afscheidsdiner

niet bij de prijs inbegrepen

 • éénpersoonskamertoeslag € 159,-
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur

hotel
Hotel Resort en Spa Meta is prachtig gelegen nabij het centrum van Szczyrk. Het hotel beschikt over een receptie, lift, open haard, restaurants, panoramaterras, buitenzwembad en gratis Wifi in het hele hotel. De kamers zijn voorzien van o.a. telefoon en een badkamer met douche en toilet.

opstaproute
Yerseke – Goes – Nieuwerkerk – Oude Tonge – Ridderkerk – Hard. Giessendam – Ochten – Barneveld

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.