fietsreis door het Bergische Land

Gelegen tussen de Rijn en het Sauerland bevinden zich de groene bossen en weiden, de kabbelende beekjes, idyllische dalen en de pittoreske meren van het Bergische Land. De meeste fietsroutes zijn eenvoudig te volgen via het nieuw aangelegde knooppuntensysteem. Tijdens deze reis is er veel vrijheid om zelf de lengte van de routes te bepalen. Wel raden wij aan om een e-bike mee te nemen.

fietsbegeleider
Op deze reis is, behalve een reisleider van Burgtours, ook een fietsbegeleider aanwezig die u bij pech weer op weg helpt en ook de routes mee fietst. Maar u fietst in uw eigen tempo de route en bepaalt zelf waar u stopt en wat u onderweg wilt bekijken. De routes worden op eigen gelegenheid gefietst. Bij elke tocht rijdt de begeleider als laatste ‘man’ achteraan de groep. Mocht u onderweg onverhoopt met pech komen te staan, dan kan de begeleider u weer op weg helpen.

Reisinformatie

6-daagse fietsreis door het Bergische Land

maandag 12 augustus t/m zaterdag 17 augustus

ga naar het inschrijfformulier

maandag 12 augustus – heenreis – Burscheid
Vanaf de diverse opstapplaatsen vertrekken we voor onze 6-daagse reis naar Wermelskirchen. Onderweg genieten we van een heerlijk kopje koffie/thee met gebak of een lekker broodje. Voordat we aankomen in Wermelskirchen maken we een stop bij de Müngstener Brücke, de hoogste spoorbrug van Duitsland. Vervolgens rijden we door naar Burscheid waar de fietsen worden uitgeladen. Vanaf hier fietsen we het laatste deel van de reis naar het hotel. Bij aankomst in Wermelskirchen worden we hartelijk ontvangen in ons hotel. (ca. 10 km).

dinsdag 13 augustus – Hückeswagen – rivier de Wupper – Marienheide
Vandaag begint de fietstocht bij het hotel en eindigt hier ook weer. U kunt vandaag zelf de afstand bepalen. Vanuit het hotel fietsen we eerst naar het historische oude centrum van de kastelenstad Hückeswagen. Langs de rivier de Wupper bereiken we vervolgens Wipperfürth. Nog een stukje verder fietsen? Dan is het mogelijk om door te fietsen naar Marienheide, voordat u weer terug fietst naar het hotel. De route gaat grotendeels langs de sporen van een oude spoorlijn en langs het water (max. 62 km).

woensdag 14 augustus – Wupper Ronde
Vandaag staat de Wupper Ronde op het programma. De fietsbus brengt ons naar het startpunt en de route eindigt bij het hotel. We fietsen het eerste gedeelte van de tour langs de rivier de Wupper. Onderweg genieten we van een pure natuurbeleving en prachtige uitzichten over het diverse rivierlandschap. We passeren de fleurige stad Leichlingen. Deze stad wordt ook wel de fruitkamer van het Bergische Land genoemd. We fietsen verder in de richting van Burscheid, over het voormalige traject van de Balkanexpress. Geniet onderweg van de weiden, mooie huizen en tuinen. (ca. 40 km).

donderdag 15 augustus – Overath – rivier de Agger – Siegburg
Na het ontbijt brengt de fietsbus ons naar Overath, waar vandaag de fietstocht begint. We fietsen het eerste gedeelte naar het zuiden grotendeels langs de rivier de Agger richting Lohmarf. Dan gaat het verder via de goed gemarkeerde wegen en komen we langs het plaatsje Siegburg. Neem hier even de tijd om de voormalige abdij Michaelsberg te bezichtigen. De route eindigt vandaag in Rosrath waar de bus staat te wachten en ons weer terug brengt naar het hotel (ca. 43 km).

vrijdag 16 augustus – rivier de Sieg – Burg Blankenberg
De route van vandaag gaat langs rivier de Sieg. Deze prachtige tocht is nagenoeg vlak en gaat grotendeels over nieuw aangelegde fietspaden. De rivier de Sieg leidt ons eenvoudig langs ongerepte en waterrijke landschappen. Onderweg fietsen we langs de vier torens van Burg Blankenberg. Dit bijzondere complex zou zijn gebouwd tussen 1150 en 1180. Via de goed aangegeven route eindigt deze tocht vandaag in Buisdorf, waar de bus weer klaar staat om ons op te halen (ca. 33 km). Wilt u vandaag wat verder fietsen? Dan heeft u de mogelijkheid om door te fietsen naar de Rijn en weer terug (ca. 30 km extra).

zaterdag 17 augustus 2024 – Xanten
We nemen afscheid van ons hotel in Wermelskirchen, maar de vakantie is nog niet voorbij. We maken nog een tussenstop bij de grootste Romeinse stad van het noorden, Xanten. In dit archeologische park komt de geschiedenis weer tot leven. Na onderweg te hebben genoten van een warme afscheidslunch arriveren we eind van de middag in Nederland.

deelnameprijs
deze bedraagt € 999,-

bij de prijs inbegrepen

 • touringcar Comfort Class
 • fietsbegeleider
 • koffie/thee en gebak of broodje heenreis
 • 5 overnachtingen in 4* hotel
 • verzorging op basis van halfpension
 • warme afscheidslunch terugreis
 • vervoer van uw eigen fiets of een door uzelf gehuurde fiets

niet bij de prijs inbegrepen

 • 1p kamer € 129,- (8 beschikbaar)
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur
 • bijdrage SGR € 5,- p.p.

hotel
5 nachten 4* hotel Zum Schwanen in Wermelskirchen

Hotel Zum Schwanen is gelegen in het centrum van Wermelskirchen. Wermelskirchen is zeer geliefd onder fietsers door het nieuwe knooppuntensysteem. Het hotel is voorzien van een lift, een restaurant en een bar. De comfortabele kamer beschikt over telefoon, minibar, wifi en een badkamer met douche, toilet en föhn. Niet alle 1-persoonskamers zijn per lift bereikbaar.

opstapplaatsen
Zwolle – Barneveld – Ochten – Cuijk (vd Valk hotel)

Bij een gering aantal deelnemers per opstapplaats, kan deze opstapplaats door Burgtours uit het schema worden gehaald. U wordt hierover tijdig ingelicht.

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.