Israël en Jordanië

Reisinformatie

11-daagse reis Israël en Jordanië

maandag 14 september t/m donderdag 24 september

reisleider:Ds. J.P. Boiten

ga naar het inschrijfformulier

maandag 14 september – heenreis
We beginnen de reis in stijl met een vliegtuig van de Israëlische vliegmaatschappij ELAL. Deze maatschappij werd eind 1948 opgericht, vlak na de oprichting van de staat Israël en beschikt over een moderne vloot van vliegtuigen. Met een rechtstreekse vlucht vliegen we aan het eind van de morgen van Amsterdam naar Tel Aviv. Bij aankomst volgt een transfer van het vliegveld naar het hotel in Jeruzalem voor diner en overnachting.

dinsdag 15 september – Olijfberg – Kidron dal – Gethsemane – Klaagmuur – Graftuin
We beginnen de dag met een bezoek aan de Olijfberg. Deze berg heeft een rijke Bijbelse geschiedenis. Matthéüs 26 vers 30: En als zij de lofzang gezongen hadden, gingen zij uit naar den Olijfberg.  Lukas 21 vers 37: Des daags nu was Hij lerende in den tempel; maar des nachts ging Hij uit, en vernachtte op den berg, genaamd Olijfberg. Vanaf de Olijfberg hebben we een schitterend uitzicht over Jeruzalem. Aan de voet van de berg bezoeken we de hof van Gethsemane, hierna lopen we door het Kidrondal richting de Klaagmuur en door de kleurrijke Arabische markt en Bethesda. Vervolgens lopen we langs de Via Dolorosa (de Kruisweg) en het klooster van de zusters van Sion die op de plaats van het fort Antonia zou staan. Via de Arabische markt bij de Damascuspoort arriveren we uiteindelijk bij de Graftuin voor een bezoek. Diner en overnachting in Jeruzalem.

woensdag 16 september – Yad Vashem – Israël museum – Menora – herdersvelden
Vandaag bezoeken we het Holocaust museum en het monument Yad Vashem. Ook het Israël museum zullen we gedeeltelijk gaan bekijken, in het bijzonder de plaats waar de maquette van Jeruzalem zo rond het jaar 70 is te zien. Ook zullen we enkele van de Dode zee rollen zien. Dan gaan we in de namiddag naar de Machane Yehuda voedsel markt. Op deze markt is het een gezellige drukte waar middels geroep en gezang de verkopers hun koopwaar proberen te verkopen. De markt wordt halverwege de morgen actief en eindigt na zonsondergang. Vrijdags sluit men eerder ivm de Shabbat en wordt de markt geheel schoongemaakt.  Na een bezoek aan de Menora tegenover het Israëlische parlementsgebouw de Knesset, rijden we naar het zuiden van Jeruzalem om over Bethlehem en de Herdersvelden uit te kijken. Diner en overnachting in Jeruzalem.

donderdag 17 september – Qasr El Yahud – Qumran – Ein Gedi – Timna Vallei
We bezoeken Qasr El Yahud, de traditionele doopplaats aan de Jordaan. Vervolgens brengen we een bezoek aan Qumran, de plaats waar in 1947 de Dode Zee rollen werden gevonden. We zien de prachtige oase van Ein Gedi, waar David zich verborg voor koning Saul (1 Samuël 24). Hier maken we een wandeling naar de eerste waterval. Ook komen we langs de Dode Zee. We rijden vervolgens naar Eilat en bezoeken onderweg de Timna Vallei met de Tabernakel. Timna is een vallei en wadi noordelijk van Eilat. Het gebied staat bekend om de kopermijnen, de vele woest gevormde rotsen, rotstekeningen en de archeologische vondsten. Diner en overnachting in Eilat.

vrijdag 18 september – Eilat – Jordanië – Akaba – jeeptour Wadi Rum
We beginnen de dag met een bezoek aan het onderwaterobservatorium van Eilat. Via een voetbrug komen we bij het observatorium. Vanachter grote glazen wanden kunnen we in alle rust genieten van het onderwater leven. We zien de veelkleurige koraalvissen en het veelvormige koraal. Vervolgens verlaten we Eilat en rijden naar de grens met Jordanië. Hier verlaten we de bus en onze gids. Bij de grens wordt de groep aan de Jordaanse kant opgewacht door een andere bus en gids. We zien Akaba, een stad in zuidwest Jordanië. In vroegere tijden had deze stad een strategische positie vanwege het kruispunt van handelsroutes tussen Azië, Afrika en Europa. Waarschijnlijk heeft Salomo in dit gebied ook zijn schepen gebouwd. Vervolgens brengen we een bezoek aan Wadi Rum waar we een jeeptoer gaan maken. Wadi Rum is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet. Vanwege het rode oppervlak vergelijkt men het wel eens met de planeet Mars. Een indrukwekkend woestijngebied van 720 vierkante kilometer. Van hier rijden we door naar Petra voor overnachting en diner.

zaterdag 19 september – Petra
Vandaag bezoeken we uitgebreid de in de rotsen uitgehouwen stad Petra. Een werkelijk schitterende excursie. Petra was de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs. De stad is gelegen in een kloof in de heuvels en is gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt. Petra kwam vroeger tot grote bloei als knooppunt van verschillende handelsroutes. Het bekendste monument van Petra is de zogenaamde Schatkamer van de Farao, met de karakteristieke Korinthische voorgevel en zuilen. Dit gebouw is 28 meter breed en 40 meter hoog en is gebouwd tussen de 1e en de 2e eeuw na Christus. Diner en overnachting in Petra.

zondag 20 september – rustdag
Vandaag zal de reisleider twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 21 september – Madaba – berg Nebo – Amman – Rabat Amon
We rijden via de Koningsweg naar Madaba, waar we o.a. de fascinerende 6e-eeuws mozaïekkaart van het Midden-Oosten in de St. George-kerk kunnen zien, die een kaart voorstelt van Palestina, de Jordaan, de Dode Zee en een deel van de Nijldelta. Madaba is wereldberoemd om de gevonden mozaïeken. We gaan verder noordwaarts en bezien de berg Nebo, vanwaar Mozes het Beloofde Land mocht zien. Vanaf deze 817 m hoge berg hebben we bij een heldere dag uitzicht over de Dode Zee en de heuvels van Judea, en zelfs Jeruzalem is dan te zien. Op de berg zijn prachtige opgravingen te zien van kloostergebouwen rondom een oude basiliek. Ook is er een kruis met een slangmotief te zien, verwijzend naar de koperen slang. We zullen onze weg vervolgen naar Amman en bekijken de opgravingen van de hoog gelegen citadel van het Bijbelse Rabat Amon. Deze naam herinnert ons aan de Ammonieten die hier woonden. Vervolgens doen we een sightseeing toer door de stad Amman. Diner en overnachting in Amman.

dinsdag 22 september – Jerash – Beth She’an – Dekapolis
We beginnen de dag met een bezoek aan de opgravingen van de Romeinse stad Jerash. Het oude Jerash heeft indrukwekkende tempels en uitgestrekte pleinen die bijzonder goed bewaard zijn. Een plek waar de Griekse, Byzantijnse en Romeinse geschiedenis bij elkaar komen. We rijden naar de Sheikh Hoessein brug. Deze brug ligt over de rivier de Jordaan en verbindt Jericho met Jordanië. De eerste brug werd in 1946 door de Joodse militaire tak Palmach opgeblazen. Tijdens de 6-daagse oorlog werd de brug weer verwoest. Ondertussen is er een nieuwe betonnen brug. We komen zodoende bij ook de grens met Israël. Bij de grens wisselen we weer van bus en gids. We komen aan in Beth She’an, de vroegere hoofdstad van de Dekapolis (vertaald: de tien steden) uit de tijd van de Heere Jezus. Markus 7 vers 31-37, de doofstomme genezen in Dekapolis. We zien hier de indrukwekkende resten van die stad (kerken en Zuilenstraten), verwoest door een aardbeving. Diner en overnachting aan het Meer van Galilea.

woensdag 23 september – Banias – Caesarea Philippi – Hermon – Bethsáïda – Qursi – boottocht
We rijden naar de Banias, het Bijbels Caesarea Philippi, een van de bronnen van de Jordaan, waar Baäl en Pan werden vereerd. We komen langs de berg Hermon en hebben vanaf de berg Bental een goed uitzicht over Syrië. Vervolgens rijden we via Gamla terug naar het meer van Tiberias. We bezoeken Bethsáïda, de plaats van de eerste wonderbare spijziging.  En we zien  Qursi, waar de geschiedenis van de wilde zwijnen plaatsvond (Lukas 26: 26-39). We eindigen de dag met een boottocht over het meer van Galilea. Diner en overnachting aan het Meer van Galilea.

donderdag 24 september – terugreis – onder voorbehoud: Kfar Kana / Nazareth Village
Met een transfer worden we naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht. Indien mogelijk bezoeken we onderweg Kfar Kana (bruiloft te Kana) en Nazareth Village aandoen. Hier krijgen we een beeld uit de tijd dat de Heere Jezus op aarde rondwandelde. In dit openluchtmuseum  zien we o.a. een synagoge, wijnpers, werkplaats voor bewerking olijven, dorsvloer, herder, weefster en timmerman. De terugvlucht is gepland om 16.00 uur lokale tijd.

deelnameprijs
deze bedraagt € 2.295,-

bij de prijs inbegrepen

 • rechtstreekse vluchten met ELAL
 • transfers vliegveld bij aankomst en vertrek
 • luchthavenbelastingen en toeslagen
 • Nederlands sprekende gidsen in Israël en Jordanië
 • touringcar met airco
 • grensbelastingen $ 15 (waardoor snellere grenspassage met Jordanië)
 • alle excursie- en entreegelden zoals genoemd in programma
 • fooien gids, hotels en chauffeur
 • verzorging op basis van halfpension
 • op zondag koffie/cake na morgendienst en lunch
 • hotelovernachtingen in vermelde hotels
 • kamer met bad en/of douche en toilet

niet bij de prijs inbegrepen

 • éénpersoonskamertoeslag € 675,-
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur
 • verzekeringen
 • eventuele verhoging van brandstof en/of luchthavenbelasting
 • eventuele scherpe schommelingen in de euro/dollar koers

hotels

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.