Noordkaap, Lapland en Lofoten

Beleef de Noordkaap waar de zon in de zomer niet ondergaat. Verken de ruige natuur van de Lofoten (de afgelegen eilandengroep voor de noordelijke Noorse kust), Lapland, Helsinki en Stockholm. Maak kennis met de cultuur van de Sami en wandel over de poolcirkel. Onvergetelijke ervaringen gegarandeerd!

We bereiken de Noordkaap via een mooie route door Zweden en Finland, waarbij we onderweg de prachtige hoofdsteden Stockholm en Helsinki bekijken. We rijden door de uitgestrekte Finse bossen en uiteindelijk komen we aan bij het noordelijkste puntje van Europa, de Noordkaap. Het hoogtepunt van deze reis is zonder twijfel het middernachtelijke bezoek aan de Noordkaap, waar ‘s nachts de zon net niet ondergaat. Een onvergetelijk schouwspel! Na de overnachting op het Noordkaapeiland rijden we zuidwaarts. We varen naar het natuurreservaat Gjesværstappan, waar zich enorme koloniën papegaaiduikers, Jan-van-Genten en zeearenden bevinden. Via het prachtige Altafjord komen we aan bij de eilandengroep Vesterålen, waar de bergtoppen oprijzen uit de zee. De reis gaat verder naar de prachtige eilandengroep Lofoten met zijn ruige bergen, fjorden en typische vissersdorpjes. Via de Salt hoogvlakte rijden we naar het Poolcirkel museum, de plek waar de zon één dag niet opkomt en één dag niet ondergaat. We bezoeken de mooie, kleurrijke stad Trondheim en genieten van de ruige natuur van het Dovrefjell Nationaal Park waar de muskusossen vrij rondlopen. Door het ‘dal der dalen’, het Gudbrandsdal, rijden we naar de Noorse hoofdstad Oslo. Het Scandinavië-avontuur eindigt in Göteborg, waar we inschepen op de luxe ferry naar Kiel. Deze 18-daagse rondreis door Scandinavië is er één om niet te vergeten.

Reisinformatie

18-daagse reis Noordkaap, Lapland en Lofoten

dinsdag 22 augustus t/m vrijdag 8 september

reisleider:L. (Lambert) Kisteman

ga naar het inschrijfformulier

dinsdag 22 augustus – heenreis – overtocht Stena Line – Göteborg
Vanaf diverse opstapplaatsen vertrekken we voor de 18-daagse reis naar de Noordkaap, Lapland en Lofoten. Onderweg maken we diverse stops, o.a. voor een kopje koffie/thee met gebak of een broodje. We komen aan in Kiel waar we inschepen voor de overtocht per Stena Line naar Göteborg. Dinerbuffet, overnachting en ontbijtbuffet vinden aan boord plaats.

woensdag 23 augustus – Jönköping – Stockholm
Na het ontbijt rijden we eerst naar de plaats Jönköping, waar we het wereldberoemde Lucifer Museum bezoeken. Het museum is gevestigd in een prachtig houten pand uit 1848. Daarna rijden we naar de hoofdstad van Zweden, Stockholm, waar we één nacht verblijven in het Best Western hotel Bromma (of gelijkwaardig).

donderdag 24 augustus – Stockholm – richting Finland
Vandaag maken we uitgebreid kennis met de prachtige stad Stockholm. We zien de oude binnenstad van Stockholm met het Koninklijk Paleis en de Grote Kerk. In het Vasamuseum gaan we het 17e eeuwse Vasaschip bezichtigen. Dit schip kapseisde en zonk in 1628 op zijn eerste tocht. Na 333 jaar op de zeebodem te hebben gelegen werd het oorlogsschip geborgen en geconserveerd. Aansluitend heeft u vrije tijd. ‘s Avonds vertrekt de luxe cruiseferry van Viking Line naar Turku in Finland. Overnachting, diner en ontbijt vinden aan boord plaats.

vrijdag 25 augustus – Helsinki – Leppävirta
Na het ontbijtbuffet aan boord rijden we naar Helsinki; de hoofdstad van Finland. Tijdens een bezoek aan de stad zien we o.a. het Sibelius Monument (monument van 600 buizen, opgedragen aan de Finse componist Jean Sibelius) en de bijzondere rotskerk. De kerk is gemaakt door met explosieven een gat in de rotswand te blazen en de opening bovenop te voorzien van een glazen koepel als dak.  Vervolgens rijden we noordwaarts en zien waarom Finland het land van de ‘duizend meren’ is. Langs meren en bossen bereiken we de plaatsen Lahti, Mikkeli, Varkaus en uiteindelijk Leppävirta waar we overnachten in het Sport & Spa Hotel Vesileppis hotel (of gelijkwaardig).

zaterdag 26 augustus – grens Rusland – poolcirkel
Vandaag rijden we via een prachtige route door de bossen van Finland langs de grens met Rusland, richting de poolcirkel. We verblijven 2 nachten in hotel Scandic Rukahovi Rukatunturi (of gelijkwaardig).

zondag 27 augustus – rustdag
Vandaag zal de reisleider twee bijeenkomsten beleggen.

maandag 28 augustus – Rovaniemi
We rijden vandaag door een uitgestrekt landschap langs het Nationale Park Urho Kekkosen. We overnachten in de omgeving van Saariselkä, in het Lapland Hotel Riekonlinna (of gelijkwaardig).

dinsdag 29 augustus – Siida – Noordkaap
We verlaten Finland en rijden naar het Sami Centrum Siida. Hierbij komen we langs Inarimeer. Siida ligt in het centrum van de Sámi cultuur, hier kunt u alles leren over de Sámi cultuur. De Sami zijn de inheemse bewoners van Lapland, van oorsprong een nomadisch volk die grotendeels van de rendieren leefden. We rijden door de 7 kilometer lange Noordkaaptunnel naar het eiland Magerøya, waar de wereldberoemde Noordkaap te vinden is. In het beschutte plaatsje Honnigsvåg gaan we overnachten. Na het diner rijden we naar de meest noordelijke plek van Europa. De 370 meter hoge klif is het einde van het vaste land van Europa. Overnachting in Honnigsvåg in het Scandic Mageröya hotel (of gelijkwaardig).

woensdag 30 augustus – boottocht Noordelijke IJszee
Vandaag maken we een prachtige boottocht over de Noordelijke IJszee. Vanaf Gjesvær varen we 15 kilometer ten westen van de Noordkaaprots, naar het natuurreservaat Gjesværstappan. Hier bevindt zich de grootste kolonie papegaaiduikers en ook jan van genten en zeearenden. Aansluitend rijden we zuidwaarts langs het Altafjord naar de plaats Storslett voor de overnachting. We overnachten in hotel Gildetun (of gelijkwaardig).

donderdag 31 augustus – Vesterålen – watervallen van Målselvfossen
We rijden langs de kust zuidwaarts in de richting van de eilandengroep Vesterålen. Onderweg stoppen we bij de watervallen van Målselvfossen. We genieten van een prachtig panorama van bergtoppen die oprijzen uit de zee met daartussen groene weiden en pittoreske vissersdorpjes. De overnachting is in de omgeving van Harstad in het Scandic Harstad hotel (of gelijkwaardig).

vrijdag 1 september – Lofoten
Vandaag verruilen we de Vesterålen voor de prachtige Lofoten. We maken kennis met het unieke landschap van ruwe bergen, vruchtbaar akkerland, fjorden en vissersdorpjes met de typerende droogrekken waar de stokvis in het voorjaar hangt te drogen. We bezoeken onder meer de plaatsen Svolvaer, Kabelvåg en het vissersdorpje Henningsvær. In Bøstad  bezoeken we het Viking Museum. De overnachting is op de Lofoten in het Statles Rorbu hotel (of gelijkwaardig). We verblijven hier 3 nachten. Dit hotel biedt verschillende huisjes die u deelt, maar u heeft wel een aparte slaapkamer en een eigen badkamer. Er is een gedeelde woonkamer. Eigenlijk zijn het hotelkamers onderverdeeld in huisjes, in plaats van een groot hotel.

zaterdag 2 september – vrije dag
Vandaag is een vrije dag. Vanwege de rij- en rusttijden van de chauffeur kunnen we vandaag geen gebruik maken van de bus. Op eigen gelegenheid (bijv. via het openbaar vervoer of lokale taxi) kunt u de omgeving verkennen of heerlijk bijkomen in uw hotel.

zondag 3 september – rustdag
Vandaag zal de reisleider twee bijeenkomsten beleggen

maandag 4 september – Bodö – Skjerstadfjorden
Vandaag verlaten we de prachtige Lofoten-eilanden en gaan we per veerboot vanaf Moskenes naar Bodö (indien vanwege het zomerschema de veerboot niet vanaf Moskenes naar Bodö vaart, reizen we  naar Lödingen om daar met de ferry naar Bognes te varen). Daarna volgen we de weg in zuidelijke richting en bereiken we via een prachtige route langs de Skjerstadfjorden hotel Scandic Fauske (of gelijkwaardig).

dinsdag 5 september – Salt Hoogvlakte – Poolcirkel
We rijden naar de Salt-hoogvlakte en bezoeken het Poolcirkel Centrum. (Het Poolcirkelcentrum is dagelijks geopend van mei tot begin oktober. De precieze open- en sluitingsdatum is afhankelijk van de weersomstandigheden).  Hier zien we onder andere de grootste opgezette ijsbeer van Europa en we gaan over de Poolcirkel wandelen. Op de Poolcirkel gaat de zon één dag per jaar niet onder en één dag per jaar komt de zon niet op. Daarna rijden we via de plaatsen Mo i Rana en Mosjøen naar Verdal voor de overnachting. Hier verblijven we in het Thon Backlund Levanger hotel (of gelijkwaardig).

woensdag 6 september – Trondheim – Nationale park Dovrefjell
We staan vandaag vroeg op en gaan richting de stad Trondheim waar we een korte stadstour zullen maken. Daarna rijden we door naar het Nationale Park Dovrefjell. In dit prachtige natuurpark lopen de muskusossen vrij rond. De Dovrefjell is de natuurlijke barrière tussen het zuidelijke en centrale gedeelte van Noorwegen. ‘s Middags rijden we via het groene ‘Dal der Dalen’ het Gudbrandsdal en de plaats Lillehammer naar ons Scandic Hamar hotel (of gelijkwaardig) in de omgeving Hamar.

donderdag 7 september – Oslo – Göteborg
Vanochtend brengen we een bezoek aan hoofdstad van Noorwegen: Oslo. Aan het begin van de middag rijden we naar Göteborg waar we aan boord van de Stena Line ferry gaan die ons naar Duitsland brengt. Dinerbuffet, overnachting en ontbijtbuffet vinden aan boord plaats.

vrijdag 8 september – thuisreis
Na de ontscheping rijden we terug naar Nederland, waar we deze indrukwekkende reis afsluiten met een afscheidsdiner of warme afscheidslunch, alvorens we via de diverse uitstapplaatsen weer huiswaarts keren.

deelnameprijs
deze bedraagt € 3.199,-

bij de prijs inbegrepen

 • touringcar Comfort Class
 • koffie/thee en gebak of broodje heenreis
 • 14 overnachtingen in lokale 3* hotels
 • 3 ferry overnachtingen o.b.v. verblijf in 2p binnenhut
 • verzorging op basis van halfpension (vanaf diner dag 1 t/m afscheidsmaaltijd)
 • koffie/thee en cake na morgendienst op de zondagen
 • behalve eigen reisleider Burgtours ook een ervaren Oad reisleider gedurende de hele reis
 • lunch op zondagen
 • excursie- en entreegelden zoals omschreven
 • afscheidslunch of afscheidsdiner

niet bij de prijs inbegrepen

 • éénpersoonskamertoeslag hotels / binnenhut ferry € 849,- (4x beschikbaar)
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur
 • bijdrage SGR € 5,- p.p.

hotels
Deze staan vermeld in het dagprogramma.

dagsluitingen – zondagse bijeenkomsten
Bij de ferry-tochten is geen gelegenheid om als groep de dagsluiting te doen. Op enkele dagen is de dagsluiting in de bus, bij aankomst bij het hotel. Bij de overige hotels zijn er aparte ruimtes, ook voor de zondagse bijeenkomsten.

de reis rustig beginnen en afsluiten
Tip: de heen- en terugreis zijn lange bus-dagen. U kunt overwegen om een overnachting te boeken voorafgaand aan de reis en/of aan het eind van de reis in hotel de Grote Zwaan in de Lutte. Hier is namelijk de koffiestop op de heenreis, en u kunt hier weer worden teruggebracht op de terugreis. Uw auto kan hier gedurende de reis blijven staan.

serviceroute (één doorlopende route)
Yerseke – Goes – Nieuwerkerk – Oude Tonge – Ridderkerk – Hard. Giessendam – Barneveld
Bij een gering aantal deelnemers per opstapplaats, kan een opstapplaats door Burgtours uit het schema worden gehaald. U wordt hierover tijdig ingelicht.

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.