Oost Duitsland

STEDEN EN MAARTEN LUTHER

Het is inmiddels ruim 30 jaar geleden dat de muur gevallen is en in Oost-Duitsland is er veel veranderd. Dresden is letterlijk uit de as herrezen en Leipzig is een moderne stad met genoeg geschiedenis uit het verleden. In Erfurt lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Tijdens deze reis gaan we elke dag een andere stad bezoeken. Er is deze reis ook aandacht voor Maarten Luther. Gedurende de hele reis is er een deskundig Nederlandstalige gids die over de steden zal vertellen en ons daar zal rondleiden.

Reisinformatie

6-daagse reis Oost Duitsland

maandag 3 augustus t/m zaterdag 8 augustus

reisleider:J. (Jaap) Heijboer

ga naar het inschrijfformulier

maandag 3 augustus – Eisenach – Meerane
Vanaf de diverse opstapplaatsen vertrekken we voor de 6-daagse reis naar Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop met gebak of een broodje. Onderweg bezoeken we Eisenach, de plaats waar Luther in de Wartburg de Bijbel in het Duits vertaalde. Vervolgens rijden we verder naar ons hotel in Meerane.

dinsdag 4 augustus – Erfurt – Arnstadt
We gaan naar Erfurt, een prachtige stad met veel middeleeuwse monumenten zoals de Dom, de Severikirche, het Raadhuis en de bijzondere Krämerbrücke. Tijdens een stadswandeling onder begeleiding van onze gids gaan we dit allemaal bekijken. In Erfurt studeerde Maarten Luther rechten aan de Universiteit van Erfurt. In 1505 ontving hij in deze plaats zijn doctorandus titel. In hetzelfde jaar kwam hij in een hevige onweersbui op weg terug van zijn ouders in Eisleben naar Erfurt. Vervolgens rijden we door naar Arnstadt, hier kreeg Bach zijn eerste aanstelling als organist, en in de kerk van Dornheim trouwde hij.

woensdag 5 augustus –  Weimar
Na het ontbijt vertrekken we naar Weimar, voor korte tijd zelfs de hoofdstad van Duitsland na de Eerste Wereldoorlog. De stad is nog steeds de feitelijke culture hoofdstad en de binnenstad is een werelderfgoed juweel. Maarten Luther is diverse malen in Weimar geweest om te preken. In de stadskerk st. Peter und Paul is de kansel nog steeds te zien waarvan hij preekte. Hier staat ook een vleugelaltaar waaraan werd begonnen door Luthers goede vriend Lucas Cranach de Oude en dat werd afgemaakt door diens zoon Lucas Cranach de Jongere. Hierop is onder andere Luther afgebeeld met een opengeslagen bijbel in zijn hand. In Weimar woonden J.W. von Goethe (wetenschapper), F. von Schiller (dichter), J.S. Bach (componist) en deze huizen zijn nu musea. Onze gids zal tijdens het bezoek aan de stad er alles over vertellen.

donderdag 6 augustus – Dresden
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Dresden lang ongeschonden op een paar kleine bombardementen na. Echter, in de nacht van 13 op 14 februari 1945 voerden de Amerikanen en de Britten een zware luchtaanval (met o.a. brand- en brisantbommen) uit waarbij meer dan 20.000 mensen het leven verloren en 75.000 woningen werden verwoest.  De destijds volledig verwoeste binnenstad is weer één en al barokke pracht. Naast de Frauenkirche vindt u hier de schitterende Zwinger (paleiscomplex) en de Kathedraal. Tevens staat hier een monument van Luther pal naast de Frauenkirche. Tijdens de rondleiding leert onze gids u van alles over de stad.

vrijdag 7 augustus – Leipzig
We gaan vandaag naar Leipzig, de Heldenstad. Hier begon het vreedzame protest tegen de DDR in de Nicolaikirche. We lopen van de middeleeuwen direct het centrum van Duitsland in. Ten westen van de oude binnenstad staat de Lutherkerk met haar 58 meter hoge toren. Leipzig heeft door het DDR-verleden een andere ontwikkeling doorgemaakt dan West-Duitse steden. Ook hier is de binnenstad grotendeels verwoest, maar de wederopbouw verliep compleet anders. Daardoor ademt de stad een hele andere sfeer uit. Onder leiding van onze gids worden we door Leipzig meegenomen.

zaterdag 8 augustus – thuisreis
Vandaag is het alweer de laatste dag van deze interessante en leerzame reis. Na het ontbijt nemen we afscheid van ons hotel en rijden we weer terug naar Nederland. Onderweg krijgt u nog een afscheidsdiner en kunt u nog even gezellig samen napraten over de mooie reis.

deelnameprijs
deze bedraagt € 699,-

bij de prijs inbegrepen

  • touringcar Comfort Class
  • koffie/thee en gebak of broodje heenreis
  • verzorging op basis van halfpension
  • 5 overnachtingen in 4* hotel
  • excursie- en entreegelden zoals omschreven
  • 6 dagen Nederlandstalige gids
  • afscheidsdiner

niet bij de prijs inbegrepen

  • eenpersoonskamertoeslag € 79,- (5 beschikbaar)
  • verzekeringen
  • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur

hotel
We verblijven 5 nachten in 4* hotel Meerane in de plaats Meerane. Het hotel beschikt over een bar, lift, restaurants en gratis wifi. De kamers zijn voorzien van telefoon, kluisje en een badkamer met bad of douche en toilet.

opstapplaatsen
Yerseke – Goes – Nieuwerkerk – Oude Tonge – Ridderkerk – Hard. Giessendam – Ochten – Barneveld
Bij een gering aantal deelnemers per opstapplaats, kan een opstapplaats door Burgtours uit het schema worden gehaald. U wordt hierover tijdig ingelicht.

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.