Oost Duitsland

STEDEN EN MAARTEN LUTHER

Het is inmiddels ruim 30 jaar geleden dat de muur gevallen is en in Oost-Duitsland is er veel veranderd. Dresden is letterlijk uit de as herrezen en Leipzig is een moderne stad met genoeg geschiedenis uit het verleden. In Erfurt lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Tijdens deze reis gaan we elke dag een andere stad bezoeken. Er is deze reis ook aandacht voor Maarten Luther.

Reisinformatie

6-daagse reis Oost Duitsland

maandag 1 augustus t/m zaterdag 6 augustus

reisleider:Ds. J.P. Boiten

ga naar het inschrijfformulier

maandag 1 augustus – Eisenach – Meerane
Vanaf de diverse opstapplaatsen vertrekken we voor de 6-daagse reis naar Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop met gebak of een broodje. Onderweg bezoeken we Eisenach, de plaats waar Luther in de Wartburg de Bijbel in het Duits vertaalde. Vervolgens rijden we verder naar ons hotel in Meerane.

dinsdag 2 augustus – Leipzig
We gaan vandaag naar Leipzig, de Heldenstad. Hier schreef Johann Sebastian Bach in de Thomaskirche zijn Matthäus Passion. Sinds de hereniging van Duitsland heeft Leipzig veel gedaan om de stad een modernere uitstraling te geven. Vele historische panden zijn opgeknapt en er is veel gedaan voor kunst en cultuur. In de kunstenaarswijk Plagwitz, waar veel kunstenaars werken en wonen, kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen.
Het Altes Rathaus op de markt, het oude stadhuis, is één van de mooiste Duitse renaissance gebouwen en de moeite van het bezoeken waard. Onder leiding van een lokale gids maken we kennis met deze stad.
Hier begon het vreedzame protest tegen de DDR in de Nicolaikirche. Ten westen van de oude binnenstad staat de Lutherkerk met haar 58 meter hoge toren. Leipzig heeft door het DDR-verleden een andere ontwikkeling doorgemaakt dan West-Duitse steden. Ook hier is de binnenstad grotendeels verwoest, maar de wederopbouw verliep compleet anders. Daardoor ademt de stad een hele andere sfeer uit.

woensdag 3 augustus – Weimar – Erfurt
Na het ontbijt vertrekken we naar Weimar, voor korte tijd zelfs de hoofdstad van Duitsland na de Eerste Wereldoorlog. De stad is nog steeds de feitelijke culture hoofdstad en de binnenstad is een werelderfgoed juweel. Maarten Luther is diverse malen in Weimar geweest om te preken. In de stadskerk st. Peter und Paul is de kansel nog steeds te zien waarvan hij preekte. Hier staat ook een vleugelaltaar waaraan werd begonnen door Luthers goede vriend Lucas Cranach de Oude en dat werd afgemaakt door diens zoon Lucas Cranach de Jongere. Hierop is onder andere Luther afgebeeld met een opengeslagen bijbel in zijn hand. In Weimar woonden J.W. von Goethe (wetenschapper), F. von Schiller (dichter), J.S. Bach (componist) en deze huizen zijn nu musea.
Vervolgens gaan we naar Erfurt, een prachtige stad met veel middeleeuwse monumenten zoals de Dom, de Severikirche, het Raadhuis en de bijzondere Krämerbrücke. De Krämerbrug is de langst doorlopende met huizen bebouwde en bewoonde brug in Europa. De brug is 120 meter lang en bevat galerijen, winkeltjes en 32 huizen. In Erfurt studeerde Maarten Luther rechten aan de Universiteit van Erfurt. In 1505 ontving hij in deze plaats zijn doctorandus titel. In hetzelfde jaar kwam hij in een hevige onweersbui op weg terug van zijn ouders in Eisleben naar Erfurt.

donderdag 4 augustus – Thüringer Wald
Na de afgelopen dagen in steden te hebben doorgebracht, gaan we vandaag een natuurtocht maken door het Thüringer Wald, ook wel het groene hart van Duitsland genoemd. Het overgrote deel is bedekt met smaragdgroene bossen, vooral sparren, dennen en beuken. Ook vinden we hier bloeiende bergweides, afgewisseld met bronnen en beken. Een mooie dag door een uniek landschap; voor rust en ontspanning bent u in het Thüringer Wald aan het juiste adres.

vrijdag 5 augustus – Dresden
Na het ontbijt vertrekken we naar Dresden. Aan het begin van de 20e eeuw was Dresden de mooiste stad van Duitsland en de stad werd ook wel ‘Florence aan de Elbe’ genoemd vanwege de vele mediterrane gebouwen en kunstwerken. De stad stond bekend om haar porselein en had prachtige bouwwerken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Dresden lang ongeschonden op een paar kleine bombardementen na. Echter, in de nacht van 13 op 14 februari 1945 voerden de Amerikanen en de Britten een zware luchtaanval (met o.a. brand- en brisantbommen) uit waarbij meer dan 20.000 mensen het leven verloren en 75.000 woningen werden verwoest.  De destijds volledig verwoeste binnenstad is weer één en al barokke pracht. Naast de Frauenkirche vindt u hier de schitterende Zwinger (paleiscomplex) en de Kathedraal. Tevens staat hier een monument van Luther pal naast de Frauenkirche. Onder leiding van een lokale gids ontdekken we de hoogtepunten van deze barokke Altstadt.
Tevens heeft u nog tijd om zelf rond te dwalen door de straatjes of een boottocht te maken.

zaterdag 6 augustus – thuisreis
Vandaag is het alweer de laatste dag van deze interessante en leerzame reis. Na het ontbijt rijden we weer terug naar Nederland. Onderweg krijgt u nog een afscheidsdiner en kunt u nog even gezellig samen napraten over de mooie reis.

deelnameprijs
deze bedraagt € 689,-

vrijblijvend inschrijven
U mag uw inschrijving voorlopig als vrijblijvend beschouwen. Als er voldoende deelnemers zijn voor vertrekgarantie nemen we met iedereen contact op. U kunt dan nog steeds beslissen wel of niet mee te willen met deze reis. Mocht u na dit contact besluiten toch niet mee te willen gaan, dan zijn er geen kosten aan uw annulering verbonden. En als u akkoord bent, zullen wij de reis aan u factureren.

bij de prijs inbegrepen

 • touringcar Comfort Class
 • koffie/thee en gebak of broodje heenreis
 • verzorging op basis van halfpension
 • 5 overnachtingen in 4* hotel
 • excursie- en entreegelden zoals omschreven
 • lokale gids in Leipzig en Dresden
 • afscheidsdiner

niet bij de prijs inbegrepen

 • eenpersoonskamertoeslag € 79,- (8 beschikbaar)
 • verzekeringen
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur
 • bijdrage SGR € 5,- p.p.

hotel
We verblijven 5 nachten in 4* hotel Meerane in de plaats Meerane. Het hotel beschikt over een bar, lift, restaurants en gratis wifi. De kamers zijn voorzien van telefoon, kluisje en een badkamer met bad of douche en toilet.

opstapplaatsen
Yerseke – Goes – Nieuwerkerk – Oude Tonge – Ridderkerk – Hard. Giessendam – Ochten – Barneveld
Bij een gering aantal deelnemers per opstapplaats, kan een opstapplaats door Burgtours uit het schema worden gehaald. U wordt hierover tijdig ingelicht.

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.