vliegreis Baltische Staten

Estland, Letland en Litouwen zijn de kleine landen ten oosten van de Oostzee en worden vaak samen de Baltische Staten genoemd. Met deze rondreis ontdekt u de groene, vrij vlakke landen die uiterlijk veel op elkaar lijken maar ieder een eigen taal en cultuur hebben. Het middeleeuwse Tallinn, de oude Hanzestad Riga en het barokke Vilnius zijn gezellige steden waar veel te zien is. Verder zorgen de middeleeuwse stadjes, nationale parken, historisch erfgoed en lange zandstranden voor veel afwisseling. De gemoedelijke bevolking en het mooie landschap maken uw vakantie compleet.

Reisinformatie

11-daagse vliegreis Baltische Staten

dinsdag 30 juli t/m vrijdag 9 augustus

reisleider:Ds. J.P. Boiten

ga naar het inschrijfformulier

dinsdag 30 juli – Vilnius
Vandaag vertrekken we naar de hoofdstad van Litouwen, Vilnius. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel. De namiddag is ter vrije besteding. In de avond volgt het welkomstdiner. Overnachting in Vilnius. Maaltijden: diner.

woensdag 31 juli – Vilnius – Trakai
Vilnius is de grootste stad van Litouwen en vervult als sinds de tijd van het groothertogdom de rol van hoofdstad. De opeenvolgende Poolse, Russische en Joodse invloed hebben de stad een kosmopolitische sfeer gegeven die uniek is voor de Baltische landen. In de middeleeuwse stad vinden we veel bouwstijlen, waaronder gotiek, renaissance en classicisme. Maar het meest in het oog springen wellicht de barokke kerken. Tijdens de stadstour zien wij o.a. de ruïnes van het Gediminas kasteel dat op een rots aan de Neris is gebouwd en de skyline van de oude stad domineert. Hier begon de geschiedenis van deze stad als machtscentrum. We dwalen door de smalle straten van de Joodse wijk, zien de Dageraadpoort, het Stadhuisplein, het Kathedraalplein en de universiteit. We bezoeken de Sint-Anna kerk, dat een opvallend voorbeeld is van baksteen gotiek. In de Peter en Pauluskerk is het barokke interieur met verfijnd pleisterwerk dat opvalt. In de middag rijden we naar Trakai. De vroegere hoofdstad van het Groothertogdom van Litouwen ligt op ca. 25 km van Vilnius en staat bekend om het felrode kasteel dat op één van de eilanden in het Galve meer is gebouwd. Na het bezoek aan dit 14e-eeuwse kasteel rijden we terug naar Vilnius voor het diner. Overnachting in Vilnius. Maaltijden: ontbijt en diner.

donderdag 1 augustus – Vilnius – Kaunas – Klaipeda
Vandaag doorkruisen we het vlakke, vruchtbare Litouwse landschap als we van de hoofdstad naar de Baltische kust rijden. Onderweg bezoeken we Kaunas, de 2e grootste stad van het land. We zien de restanten van het kasteel van Kaunas dat aan de samenvloeiing van de Neris en Nemunas is gebouwd. Het behoort tot de oudste bakstenen kastelen van het land en valt op door de dubbele verdedigingsmuur. Op het mooie stadhuisplein staat het sierlijke stadhuis dat door de lokale bewoners liefkozend De Witte Zwaan wordt genoemd. We zien de kathedraal en wandelen over de autovrije Laisves Avenue waar o.a. terrassen zorgen voor een ongedwongen sfeer. We vervolgen de reis naar Klaipeda waar we bij aankomst een korte stadswandeling maken in het kleine historische centrum. Overnachting in Klaipeda. Maaltijden: ontbijt en diner.

vrijdag 2 augustus – Klaipeda – Koerse Schoorwal – Klaipeda
Een korte oversteek per ferry over het Koerse Haf brengt ons van Klaipeda naar de Koerse Schoorwal dat een natuurlijke barrière vormt tussen de Oostzee en het vaste land. De landtong is bijna 100 km lang, maximaal 3,5 kilometer breed en grenst aan het uiterste puntje aan de Russische exclave Kaliningrad. Het haf is op sommige punten zo breed dat de overkant niet zichtbaar is en de schoorwal eerder een eiland lijkt dan een landtong. Een groot gedeelte van de schoorwal behoort tot het grensoverschrijdende natuurreservaat en staat sinds het jaar 2000 vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het fragiele duingebied heeft de hoogste duinen van Noord-Europa en is leefgebied voor o.a. herten, elanden en een grote kolonie aalscholvers. Het culturele erfgoed wordt gevormd door o.a. de traditionele vissershuizen. Het plaatsje Nida is tegenwoordig een geliefde vakantiebestemming. We bezoeken hier het Thomas Mann Museum, gewijd aan deze Duitse Nobelprijswinnaar die hier 2 zomers heeft doorgebracht. Daarnaast zien we het Vissershuis en de Barnsteen. Uiteraard maken we een wandeling door het duingebied. Overnachting in Klaipeda. Maaltijden: ontbijt en diner.

zaterdag 3 augustus – Klaipeda – Palanga – Kuldiga – Riga
Op 30 km van Klaipeda ligt de plaats Palanga. Het voormalige vissersdorp aan de Oostzee staat bekend om het mooie witte zandstrand, de mineraalbaden, de 470 meter lange pier én het barnsteenmuseum. De Oostzeekust is de voornaamste vindplaats ter wereld voor het fossiele hars van historische naaldbomen. Het hars is vele jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Door erosie is het in zee gekomen en spoelt het nog steeds aan. Het museum, dat behoort tot het nationale kunstmuseum, is gevestigd in het Tiskevicius paleis. Het paleis is een mooi voorbeeld van de lokale neoclassicistische architectuur waarvan het omringende landschap als botanische tuin is ingericht. Na ons bezoek aan het museum reizen we naar Kuldiga in Letland. Het lieflijke stadje dankt haar bijnaam ‘Venetië van Letland’ aan het riviertje de Alekšupīte dat door de stad stroomt. Opvallend in het stadje zijn de vele houten huizen die herinneren aan de hoogtijdagen van Kuldiga in de 17e eeuw. We bekijken het stadje, nuttigen hier de lunch (eigen gelegenheid) en vervolgen onze reis naar de Letse hoofdstad Riga. Overnachting in Riga. Maaltijden: ontbijt en diner.

zondag 4 augustus – rustdag
De reisleider zal deze dag twee bijeenkomsten beleggen. De zondagse bijeenkomsten voor de eigen deelnemers van Burgtours hebben een besloten karakter. Overnachting in Riga. Maaltijden: ontbijt, lunch en diner.

maandag 5 augustus – Riga
De Letse hoofdstad Riga is één van de belangrijkste historische handelssteden aan de Oostzee. Met haar 700.000 inwoners is Riga de grootste stad van de Baltische Staten en het politieke, culturele en economische centrum van Letland. Na het ontbijt maken we kennis met de middeleeuwse binnenstad van Riga die zijn oorsprong vindt in de 12e eeuw. Tijdens de stadswandeling door de geplaveide straatjes zien we o.a. de Dom van Riga, gebouwd in 1226. Achter de gevels van de bekende ‘3 gebroeders’, de oudste huizen van het land, is tegenwoordig het architectuurmuseum gehuisvest. De gevel van het ‘Huis van de Zwartkoppen’ is één van de bekendste symbolen van de stad. Het rijk gedecoreerde herenhuis werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw voor de gilde van welgestelde alleenstaande kooplieden. Het Kasteel van Riga aan de oever van de Daurava is door de eeuwen heen het centrum van macht geweest. Tegenwoordig is het de ambtswoning van de Letse president. Riga staat ook bekend om haar art nouveau. Maar liefst 1/3 van de gebouwen in het centrum zijn in de jugendstil gebouwd die aan het einde van de 19e eeuw ontstond. In de Elizabetes Iela en de Alberta Iela kunnen liefhebbers hun ogen uitkijken aan rijke ornamenten en sierlijke figuren in de gevels. In de middag maken we nog een excursie naar het openluchtmuseum aan de oever van het Jugla meer. De 90 traditionele bouwwerken, variërend van vissershuisjes, windmolens en kerken, geven een goed beeld van het Letse culturele erfgoed. Overnachting in Riga. Maaltijden: ontbijt en diner.

dinsdag 6 augustus – Riga – Rundale – Jurmala
Op korte afstand van Riga ligt het Rundale paleis. Het 18e-eeuwse paleis is ontworpen door de bekende architect Bartolomeo Rastrelli, die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van het Winterpaleis in Sint Petersburg. Het paleis werd gebouwd voor de Koerlandse hertog Biron, die de minnaar was van de Russische tsarina Anna Ivanovna. De 138 zalen zijn verdeeld over 2 verdiepingen en het meest in het oog springen de Witte Zaal, en de Gouden Zaal. Na het bezoek is er gelegenheid tot lunch in de directe nabijheid. In de middag rijden we naar het stadje Jurmala aan de Golf van Riga. De dennenbossen, het lange zandstrand, het milde klimaat en de mineraalbronnen zorgden voor de ontwikkeling van dit mooie stadje met romantische houten huizen in art nouveau stijl en zomerverblijven. In de autovrije Jomas straat kunt u heerlijk wandelen. In de namiddag keren we terug naar Riga. Overnachting in Riga. Maaltijden: ontbijt en diner.

woensdag 7 augustus – Riga – Sigulda – Tallinn
Vandaag staat een bezoek aan het Nationaal Park Gauja op het programma, het grootste nationale park van Letland. Met circa 900 plantensoorten, 149 vogelsoorten en 48 soorten wilde dieren is dit een mooi oord voor natuurliefhebbers. Het park is met name bekend om haar zandstenen kliffen welke op sommige plaatsen wel 90 meter hoog zijn. Deze plek stond in het verleden bekend als “Lets Zwitserland” vanwege haar rijkdom en diversiteit in natuur (bossen, rivieren en grotten) en cultuur (steden als Sigulda, Cesis en Valmiera). Aansluitend bezoeken we het 13e-eeuwse Turaida kasteel, het houten Krimulda landhuis en de ruïnes van het kruisvaarder kasteel in Sigulda. We rijden naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. Overnachting in Tallinn. Maaltijden: ontbijt en diner.

donderdag 8 augustus – Tallinn
Tallinn is één van de best behouden middeleeuwse steden van Europa. De stad was eeuwenlang een kruispunt van handelsroutes en heeft een grote rol gespeeld in internationale handelsbetrekkingen. Middels een wandeltour maken we kennis met de Oude Stad dat haast een openluchtmuseum is van gotische architectuur. We zien het Toompea kasteel, dat tegenwoordig de zetel is van het Estse parlement. Het oorspronkelijke Deense kasteel uit 1219 werd in opdracht van Catharina de Grote grotendeels verbouwd in barokstijl met elementen van het toen opkomende neoclassicisme. Tevens zien we de Dom kathedraal en de prachtige Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal. Vanaf een uitzichtpunt kijken we uit over de kronkelende straten met rode daken en dalen we af naar de benedenstad waar we de oude gildehuizen en het prachtige 15e-eeuwse stadhuis zien. De namiddag hebben we ter vrije besteding. Overnachting in Tallinn. Maaltijden: ontbijt en diner.

vrijdag 9 augustus – terugreis
Na het ontbijt volgt een transfer naar de luchthaven voor de reis huiswaarts. Maaltijden: ontbijt.

deelnameprijs
deze bedraagt € 2.395,-
het minimum aantal deelnemers bedraagt 15

vluchten
Rechtstreekse vluchten met Air Baltic.
heenreis: vertrek Schiphol 10:20 uur / 13:40 uur aankomst Vilnius.
terugreis: vertrek Lennart Meri 07:30 uur / 09:00 uur aankomst Schiphol

bij de prijs inbegrepen

 • directe vluchten
 • transfers vliegveld bij aankomst en vertrek
 • luchthavenbelastingen en toeslagen
 • reisleider Burgtours
 • Nederlands sprekende lokale gids
 • alle vervoer met airco
 • alle excursie- en entreegelden
 • maaltijden, zie onderaan de dag beschrijvingen
 • op zondag lunch en koffie/thee na morgendienst
 • 10 hotelovernachtingen in 4* hotels
 • kamer met bad en/of douche en toilet

niet bij de prijs inbegrepen

 • éénpersoonskamertoeslag € 365,-
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur
 • bijdrage SGR € 5,- p.p.
 • fooien gids, hotels en chauffeur
 • verzekeringen
 • eventuele verhoging van brandstof en/of luchthavenbelasting

hotels (of gelijkwaardig)

Afdrukken

Heeft u vragen over deze reis?
Laat uw telefoonnummer en e-mailadres achter, en wij nemen contact met u op.